《NieR:Automata Ver1.1a》(2) 本條記錄包含放棄觀測的分歧之中

748 回覆
31 Like 3 Dislike
可能我用錯字眼,唔應該用立場

最直接應該講「行動」同「對白」有啲位係交換咗
而且都幾重要,亦都有機會影響之後兩個角色嘅選擇

不過都係估吓
但都幾肯定後面同game有分別
估計會好似今季第6集咁
下季可能都會抽一集出黎講9號

除此之外希望好似1.3a咁有可兒出場
動畫黨?
真係估唔到會有9號出場
動畫入2B坑
我覺得應該有小改但係對主線唔大影響
始終動畫製作組其實想盡量跟遊戲
係橫尾想大改
不過應該俾製作組拉住咗唔好太誇張

有啲交換咗反而符合返某啲對白
好似最後2b殺亞當時有猶豫
match返最後佢段獨白思考人造人同機械生命到底有咩分別
adam喺9s耳邊講咩玩過game唔記得
你想屌2b,好似係
尾4集緊湊好多,同頭8集2套野黎

有人估屌,有人估殺死
殺死
有冇確實日期幾時出s2?
兩樣都有
今日先終於睇埋最尾幾集,都同game幾唔同

動畫夏娃好似出現喺張枱講咗幾次嘢就沖出嚟死咗
下季會講點解A2要剪頭髮
可能預告係本身整定,睇完第一季覺得有機會到時有d重要位唔跟game
上面有人提可兒,其實係邊個黎?
玩過GAME冇乜印象見過呢個人

第9集個教堂係咪致敬自動人型個偽DLC唔係嘅話我唔太明改場景打為乜

一口氣追哂最後4集,同遊戲比少左好多場打鬥
不過都體諒嘅,每個BOSS都打到歌姬咁實爆經貴
可能玩過遊戲,2B處刑9S果段無左個感動9S發作果下好似劇情殺咁

遊戲對抵抗軍營班人唔太多描述,動畫版加左唔少戲份,合作打亞當
再配BGM 古老之歌~贖罪,好熱血

最意想唔到係跑完A結局再補返B路線9S嘅戲份,仲要俾N2提早出場
上面有巴打提到先知果個係9號當時無為意到

BTW好多細節野同彩蛋都做得好好
- POD A100個招係咪原作遊戲嘅Skill黎記憶中好似有招係引敵人去某個位
- 居然有武器故事個42S廣播
- 2B打中BOSS果3個機器人係咪遊戲版街路邊特殊敵人?我記得有一PAIR敵人早期就遇到但係特別硬同極高攻擊力,有提個報哥哥報仇之類…
- 中間分鏡有寄葉3人一組,好似係遊戲版支線叛逃三人組?
- 11集小劇場直情係人工生命彩蛋好彩睇之前玩哂,唔係GET唔到個笑點
件tee好qq
我應該會買file或者立牌
官方叫愛可
支那嗰邊叫雅科兒

以前未有官中有啲人會叫可兒,
一時三刻噏錯咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞