台灣綠島旅遊&水肺潛水疑難解答

492 回覆
86 Like 5 Dislike
好慘。。。 幾月?
唔驚無飛咩。。。
我有買定啊
又冇驚過冇🤣 見一日都好多班。
諗住去到高雄火車站先買最近出發果班車.
唔洗等咁內/ 唔洗怕買得太抆水趕唔切。
我果日搭班火車都幾吉下~
整合下比大家
高雄早班落機要當日入黎最遲一定要坐到
11:00 高雄車站出發既火車
但同時當日要有15:30船先趕到(未必有)
火車站去碼頭最快20分鐘

火車飛非常建議訂定先 真係會無飛
除非你時間好彈性坐邊班都無所謂
綠島天氣係即時抬頭睇先準
今朝8點落大雨9點半就出大太陽
到而家又開始落毛毛雨
sls
睇天氣預測高雄 7/5落到13
希望果個星期落盡佢 我個兩日唔好落
你應該要睇台東先岩高雄離我地好遠
不過小島天氣真係無得預測 前一日就準既
11月頭,但其實如果好天嘅話,係好舒服嘅,而且又唔會好多人,但係就冇諗過11月個天都話變就變

再遲啲啲人返返本島過冬天,所以都算幸運,我果年去就去,完全冇諗過啲人會離島過冬😂

第一日個天係咁靚架

第二日

第三日
真,時間真係要預早/預準,我果次一日得一班船,風大小型飛機又唔開
題外,果次真係勁難忘,係台東接我果個的士司機話自己係綠島人,同我講果日天氣好,去程唔會好大浪⋯⋯平時我好少暈船浪,但係我都食定浪x適,果50分鐘船,我拎左半程膠袋,好彩可以忍到落船😑
回程仲慘,我覺得自己再搭多5分鐘應該嘔咗⋯⋯
奉勸各位,記得帶暈浪丸同唔好買浪x適,我覺得呢隻牌子流流地
你要預計潛完水18個鐘唔可以飛
5日其實夠既 但要睇你出入島時間
有啲潛店上ow 只要3日2夜
我自己就排4日堂輕鬆啲
11月唔怪得十月中開始東北風起
十日有九日都浪大 仲有可能唔開船
冬天入黎要睇運氣 試過連停4-5日船
我本人有教
庫達同島潛有好既教練 但我個人唔太鐘意島潛
海子 減壓艙教練都好好
別坐船,聽聞大浪到PK
夏天唔會既 不過船唔好坐就真
唔坐船可以搭飛機 但係十六座飛機
網上淨係賣4個位
飛機仲要風大唔開⋯⋯肯畀錢都要睇有冇緣份
巴打,唔介意嘅話想問吓點睇緩島/火燒島/阿飛與小蝴蝶,
想七月同 frd 去綠島玩三至四日,連船潛/岸潛 + 環島 + 朝日温泉

幾年前考完潛水牌冇乜去過潛,有冇啲course係補堂咁
你落地10點半 應該趕唔到11點火車
咁就即日入唔到綠島

我個人覺得高雄好無聊下 寧願上台南
緩島 後生仔女背包客棧 唔好太高要求玩得就無所謂
阿飛就房靚
火燒島老細是仆街

但你三個選擇入面得火燒島有自己潛店
Reactive course
教返啲技巧
潛水巴打島上有無野食推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞