台灣綠島旅遊&水肺潛水疑難解答

492 回覆
86 Like 5 Dislike
我本人有教😂 可以Tg 我啊
唔岩仲可以介紹第二間比你

係既 都要有國際牌先可以
否則淨係可以用電動車
之前去綠島嗰陣我香港電單車 Learner 牌,
電單車鋪叫我試下揸真綿羊仔,
佢見我揸得掂就比我揸

到而家我仲未考到電單車牌
如果我揸得掂,而家仲租唔租到真綿羊仔?
我自己民宿配合既租車鋪就唔得
其他鋪我就唔肯定 有啲民宿自己有租車可能都可以
但一般租車鋪未必會搏
巴打,綠島潛水用大樽定係細樽,有冇nitrox?同埋有冇水底時間限制?
有大樽有細樽 有nitrox
岸潛一般都無時限睇用氣同潛點 一般45-55分鐘
船潛比較深 一般就40分鐘左右完
我雪藏牌,當年水底定位都搞唔掂,,係咪無得簡船潛
綠島船潛要有aow比較好 如果耐無潛可以潛兩支岸潛試下水先
嚟緊去台灣潛水 諗緊綠島同小琉璃
一個高雄去 一個台東去
未去過台灣 諗住玩刺激嘢 親大自然多
可能會行下山 玩滑翔傘之類
想問高雄啱啲定台東啱啲

綠島睇mihk條片覺得好吸引 但睇klook嘅景點介紹又覺得小琉璃啲自然景好靚 好難揀
如果鐘意自然 一定係台東 多啲唔同野睇
小琉球因為近同方便 已經過度開發 個島似海邊多過外島
雖然綠島都過度開發但起碼大啲有一半都係山野
台東鹿野滑翔傘幾正 都幾推薦
但香港去台東無直機 係咪應該plan台北玩一兩日
之後落台東玩一兩日 再船入綠島兩三日

但咁樣去三個城市好似會攰死 嘥晒啲時間喺交通
定係直接台北落地就搭個啲有得訓嘅通宵巴士落台東?或者高鐵好啲?
落台東最方便一定係飛高雄轉火車
最快2個半鐘就到 班次亦都比較多
台北既話松山有飛機飛台東 一個鐘就到
香港飛高雄嘅機嘅選擇比飛台北少好多 我再度度先
thank you你
如果去得成綠島再搵你
師兄住綠島?
慢慢黎有機會就黎玩
係啊 今年第7年
5月會飛高雄7日6夜,三日兩夜去綠島夠玩?想玩深潛但冇牌
可以黎體驗潛水啊 無牌無經驗最岩玩
一般三日兩夜就夠 可以hea住玩
想問下如果自己一個嚟初嘗潛水有冇咩要留意,因為打算五月尾嚟玩下
首先怕唔怕水 然後就係搵間安全又好既潛店
潛水裝備入手順序有無話點排
錶》面鏡〉蛙鞋?
我個人覺得
鏡》錶〉wetsuit=fin
長玩有地方放先買bcd reg
鏡有無推薦
Gull Vader or Tusa M212?
還好啦,有冇邊間介紹🙏
Vader 幾好不過唔平
買鏡睇款先 再試鼻位舒唔舒服
不過個人唔喜反光鏡同白膠邊
影出黎唔好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞