台灣綠島旅遊&水肺潛水疑難解答

492 回覆
86 Like 5 Dislike
開關之後係島上面都見到好多香港朋友
咁就介紹下綠島等大家方便黎玩

綠島位於台東外海既一個縣,亦叫火燒島,最出名應該係白色恐怖時期關押政治犯的監獄,施明德係其中之一。

個島好細,大概15平方公里,有一半係山路,亦都有世界唯三既海底溫泉。
適合黎既月份大概由3月到10月中,天氣好熱,夏天可以肉眼見到銀河。
冬天因為東北季風影響,船班少而且可能會隨時停船封島。

交通資訊
從台北或高雄出發到台東(台北大概4個鐘,高雄大概2-3個鐘就到)
可以去富岡漁港坐船(船程1個鐘)旺季一日大概3-6班船
或到台東航空站坐16座飛機(一日3班 風大雨大就唔飛 網上面只賣4個位)

島上交通(以下以台幣計算)
一般會以機車代步450/日
如果無電單車牌,可以租電動車。有兩隻,有車牌可以租雙人座450/日,無車牌只能租單人座600/日,行盡唔到40,未必夠力行山路。
當然可以租單車但會好辛苦,夏天三十幾度氣溫
絕對唔建議行路。

玩樂行程
島上面最多人簡一定係潛水同浮潛。綠島既海長年大藍水,能見度超過20米。
未有潛水牌、唔熟水或者驚水可以試下體驗潛水先,綠島既體驗都係教練一對一,好安全。
最深唔超過12米,兩粒鐘左近,影相拍攝都包住入面,盛惠2500
有牌既話可以簡岸潛同船潛,基本上全島海邊都可以潛水,行落去就得。但船潛既話潛點都比較深,潛店一般會要求有AOW。
想考牌既話,OW一般有3日2夜同4日3夜簡,3日既話會緊湊啲,可能會由你入島到夜晚到走都係上室內堂或者落水。4日既話就有時間可以放鬆下周圍去下。AOW既話3日就夠,比較特別就係綠島上堂一般會有夜潛,其他地方未必會安排到。

浮潛個價大概係400,但教練一對十以上,水面有時因為好多浮潛餵魚會濁,但如果真係好驚水可以玩下。

近年新興既SUP,大概1200-2000不等,多人簡都係日出/日落團,係海中間睇日出日落係幾正。

其他可以玩既包括藍洞浮潛、夜訪潮間帶睇海邊生物、夜釣等等。

飲食
唔好要求太高,唔太難食就可以接受。有全家,7-11但無其他大型連鎖店,好多鋪頭會出事,小心簡。
近年就開左好多年輕人開既文青餐廳,反而可以試下。酒吧都開左好多間,比起前幾年起碼夜晚多左活動可以做。
不過記得飲酒唔好渣車,夜晚好危險。

水肺潛水疑難

Q:自由潛水同水肺潛水有咩分別?
A:自潛係近年興起既運動,要一口氣閉氣下潛到上升。水肺就咩樽落水,可以係水底呼吸。兩樣野雖然好似但係完全唔係同一回事,需要既技巧技術都唔同,自潛比起水肺有危險,雖然睇落門檻好低但都建議上堂學好安全技巧。

Q:水肺潛水有無危險嫁,唔識游水學唔學得?係咪100%成功
A:一般休閒潛水有風險但唔高,跟足指示注意安全就好少發生意外。
其實係綠島浮潛出事機率高過潛水。
唔識游水都學得,我就係最佳例子。不過首先要唔怕水同埋需要花更多時間心機去學,建議學之前體驗潛水先。
另外一定要過到PADI既上堂標準先會出牌,唔係100%成功,你怕水怕到連望落海都唔敢就唔洗諗。

Q:係香港學定出去學好?
A:香港學就方便,時間可以就星期六日唔洗請假。國外學就水靚啲多野睇啲,一般上堂都係3-4日。
有人話香港上堂係練技術,因為一般能見度都係2-3米。我自己覺得如果學果陣都唔靚就好難吸引人繼續玩潛水。

Q:新手應該買咩裝備。
A:先確定自己會一路玩潛水,否則買完第二年就囉去賣。
Mask>Fin>wetsuit=computer>REG+BCD呢個順序慢慢買,一套裝備保養得好可以用十幾年

Q:咁多潛水牌要考到幾時
A:如果你淨係玩,考到AOW加多個高氧專長就夠用。

Q:唔同機構有咩分別
大型機構如PADI, SSI, NAUI, CMAS等等,學既課程內容要求唔同,但都係國際通用既潛水機構,唔會話你渣住PADI去SSI既潛水機構就唔比你潛。係非專業既程度下,你考完SSI既初階係可以考PADI既進階。

有興趣黎綠島玩或者學潛水歡迎問我,想推薦其他潛水店或者住宿問題都可以問,有問盡答!但一樣藍絲黑警中立撚唔好黎,無謂大家面阻阻,多謝

http://t.me/ProDiverOscar
push
有幾個地方聽講係幾猛唔好夜晚去就得
單拖去綠島有咩要注意
安排好入黎既火車同船既時間
入黎渣車就記住慢慢小心渣
其他島上行程就跟民宿安排
點睇海子 潛水同住宿嚟講
如果想過嚟行下同潛水嘅話會建議留幾多日?
例如呢
海子既潛水教練帶得幾好 影相算靚
住宿既話今年開新館價格偏高
舊館背包房空間細啲隔音唔太好

去海子好可能夜晚會遇到我去打牌
一般玩 體驗3日2夜
鐘意潛水可能就4日
你唔會想2日1夜 連兩日坐船
燕子洞觀音洞千祈唔好其他我覺得還好
牛頭山之類
價錢係台幣定港幣?
台幣懶得轉換
Full gear 過嚟會唔會好麻煩?機車點樣放行李?fun dive 去影相大嘅幾錢? 另外有半唔潛水,一齊過去可以有咩做?
有無得租用D裝備
驚買完考牌唔會成日玩
所以一抬頭會見到滿天星
我覺得唔算麻煩既
如果你唔係即日入島可以落機寄黑貓入民宿
理想情況係隔日就到唔理想可能係2-3日

有book民宿既民宿都會安排碼頭接行李 所以唔太大問題
Fun dive 一般睇人數 一對一由1400-2000都有睇鋪頭
呢邊玩水多 唔潛水可以浮潛sup 潮間帶 藍洞都好好玩
有得租既 當然有自己架餐好啲
但強烈唔建議未考牌或者岩岩學完就買
真心想長玩 有閒錢有地方放先買
燈塔都唔好去
上次諗住去 咁岩同個當地人吹開水
佢叫我地千祈唔好去但冇講原因
你推薦呢度定推薦去蘭嶼多啲?
可唔可以介紹個綠島單身妹妹/姐姐我識
好鐘意古銅色既女仔,好charm
都係 我隻狗好唔鐘意果度
不過夜晚會有唔少人打野戰
綠島交通方便啲 啲野會平啲
但相對人多又現代化

蘭嶼坐船要3粒鐘 但大啲風景原始啲
同時價格就貴啲可以去泰國
其實可以一次去曬兩邊
夏天有台東-蘭嶼-綠島三角航線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞