台灣綠島旅遊&水肺潛水疑難解答

492 回覆
86 Like 5 Dislike
明啊,我都無hard feeling

你過咗去幾耐?
台灣11年綠島7年
準備自己一個人嘔但無人care你
香港考A平啲定台灣?如果決定考A 樓主會建議去綠島定小琉球?
我唔肯定香港咩價 但有聽講香港考完a既朋友最大深度得18-19米

綠島靚過小琉球
小琉球方便去過綠島
上年9月去無電動車, 同埋都算查得嚴咗。見有啲台灣人拎汽車駕照想租機車都畀業者擋咗。
因為香港過左15-19米打後基本無咩野睇
我就建議係香港考埋個A之後開開心心疊埋心水去台灣潛飽去, 唔洗再諗考A
而且未考A, 應該去唔到鋼鐵礁?
去唔到但黎考就落得

我個人覺得a 要落得深先有辦法學到ndl 等等既重要性
巴打個到無自潛學
想問台灣學自潛大概咩價
我做水肺島上面有香港人教 Oceanian
包住大概18000-19000
我去左綠島玩自潛
教練教我勁好 同係島試都出名
有興趣可以留tg share比你
黎緊9 月去綠島!
9月都係個好月份 唔好太尾天氣會穩陣啲
9月尾至10月頭想去考ow+aow
時間尚算ok?
同埋咁樣一齊考通常有無平架
考ow新手有咩要注意
係呀香港考A仔deep dive得18/19米仲要0能見度泥水
不過香港考左牌過黎就可以直接fundive
還可以 但東北風起可能會浪大坐船會辛苦
O+a 要6日 我自己鋪就無平可能其他有既
放鬆 學好啲安全同潛水習慣
唔好諗太多 唔係咁可怕但唔易學好
問題就係度落deep dive 唔係為落而落
落到30米要學既係ndl 既限制同氣體麻醉既影響

上次有香港人客黎度戴住隻錶都唔知ndl 點睇同有咩咁重要 咁同無學無分別
你個客係考埋AOW?
利申係香港考OW,考完就去外潛
係外潛左先識睇錶
話就話OW落到18米
我考個陣都冇落到要safety stop既深度
我喺香港考O仔最深係落得6米O仔教練係個老坑,冇俾電腦錶我地
香港上堂真係好多教練用minimum requirement去上
出黎再潛唔係一件安全既事
6米學完都未必識潛水真係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞