台灣綠島旅遊&水肺潛水疑難解答

492 回覆
86 Like 5 Dislike
多多仲喺唔喺度

年紀大但身體健康 係少左活力
想問下有冇得一次過由考哂ow 同aow
要預幾多日
我自己鋪就排6日5夜 4日ow 3日aow
但諗清楚真係會鐘意先一次考
無圖點討論
係香港考左o仔再去綠島考a仔會唔會好d?
Naui aow可以潛到40m係咪姐係唔洗考deep dive
係 deep dive 本身應該係aow 必修科
唔洗再另外考專長
睇你既時間 香港考ow 時間彈性啲 但相對上水底咩都睇唔到
外面考時間緊湊啲 但水底靚啲

考a 考o 綠島都一樣咁靚
但係padi aow剩係30m 要去40m好似要deep diver
咁點解仲考padi唔考naui
而家就係諗緊 考左O 再潛幾次再A定直接考埋A
如果時間有9-10日會推薦一齊考嗎
呢個已經係好多年前既事 而家padi aow已經唔限30米
我係幾時都唔建議一齊考既 時間夠長你可以先考慮考曬兩個
但要考慮一下 你可能會學唔識 或者唔鐘意
又或者技巧唔夠穩定教練會唔建議你直接考a
(我會咁做
依家padi aow係點
書上面已經改左無寫aow 既限制係30米
Aow 必修科有deep dive
所以上完a就一樣休閑潛水極限40米
多咀一下,我覺得緩島旅宿幾好,19年去果陣,近碼頭,有人到碼頭接船,又包早餐,夜晚又可以唱k,對面就有間bar可以飲酒食野
係1條友住嘅話,有機要混宿,當年同個老外,得2條友一男一女同一間房
真心,連單車都唔識踩就建議行路,當年同我同房嘅老外都係冇租車,由朝出民宿門行到夜晚先返民宿瞓
雖然電瓶車唔夠電單車快,但係個速度都係勁,而且部車唔輕,唔識踩單車,首先平衡部車有啲難度,畀油、剎車控制得唔好嘅話,有機傷到人又傷到自己
多唔多人溝?
諗住去澳洲考O+A 6日(2日pool 4日船宿)total 15 dive around 9000$港紙,諗緊會唔會太chur 同埋咁多dive 抖1日再飛夠唔夠
唔識踩單車仲敢揸電動車
唔玩水去綠島我覺得都值得玩2日1夜既.
當然前題係中意風景同睇海, 唔怕曬唔怕熱
電動車環島, 其實都幾靚.
夾岩夏天+無月光, 夜晚睇個條銀河又正, 至少我肉眼都望到少少.
始終東面就完全無光害, 台灣其他地方無得比.
(上次去綠島玩左3日2夜, 日出潛水日落影星 好充實)
唔熟呢樣野唔清楚
潛完水18個鐘唔飛得
時間上係夠既 但你要預成日都係度潛水
諗清楚 假設潛到一半真係學唔識或者唔鐘意點算
綠島車禍率極高
就算台灣人入到黎都會亂渣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞