召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (109)

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
咁個期仲快,以前都唔耐....
唔該哂巴打
好奇問你揸70既話 巴士點樣爬到你頭最多大家均速行?
巴士好似有車速限制架車最多行到70 係佢想比油都比唔到
可能我有少少時間會收少少油 見超咗就減返少少咁
但我長期見啲巴士都係快過我喺隔離線行過 基本上冇乜車係同我一樣
合併試唔使等改制輕鬆搶到
考前留2節行吓試場睇吓有咩變化
例如有整路臨時燈
同埋熱身留意吓死車路人分佈
最重要係唔好係報到後同其他考生研究點渣先合格
信自己,練得熟做足吃冇官肥到你
要記住係要令到個官坐得舒服
唔好有同人鬥嘅心
咁下次做好自己
對部車操控夠熟
同埋貓點死車望鏡都做足
其實好難肥
好多人考試根本連部車都未熟
即係例如磨擦點到考都仲搵緊
咁係去考有斜路停開嘅場想唔肥都難
最易死係望鏡,過死車,彈腳,衝燈
黃格好睇自己判斷…
要判斷架車出咗夠唔夠停黃格前面
車身唔夠過哂黃格寧願忍手唔出
同埋黃格前如果有行人過路處而你過唔到黃格
架車要停係行人過路處前
有時師傅都未必會提
因為就係細節位令你唔合格
咁有D黑心師傅又可以收多D錢
特別是唔夠學生果D師傅
試過禮頓道個黃格
跟住前面架的士兩秒距離咁行
結果佢一過完黃格就停低落客…
個黃格都幾長下 而且cover晒成個彎位
如果路面情況暢通 又冇理由喺個黃格前企定 確保真係夠位先去(俾人感覺好似無緣無故停低)
第二就係 當你留一段距離俾自己夠過黃格時
隔離線啲車又見有位 即刻喺你開車個刻閘入你條線..
呢D冇得講…
我當年考2仔都係壞埋試場燈位
全部路口自己判斷出唔出
最後都係肥咗
同埋紅雨我都有考過
落雨就真係好考嘅
但泊位調頭就會難做少少
要開返LED燈
考試期間食粒糖提下神。個口有啲野含住,會分散緊張。而糖份係腦部有效嘅養份。會醒神的。

加油!
聽歌+食糖
考前約多堂熱身
臨考試前唔好諗有牌之後買咩車去邊度自駕遊,而係不斷洗自己腦話考試肥咗可以繼續學車,有車揸,但一旦pass咗就冇得再跟師傅學車,要做雪藏牌,之後你就唔驚fail

雖然聽落好on9,但我自己試過又真係work,不過前提係你要鍾意揸車先得
乙部無時間限制
我做每個step之前都會深呼吸
同時個腦記下下個步驟做乜

丙部反而無乜心得可言
因為本身揸緊車都無得分心再諗緊唔緊張
當自己已經fail咗咁揸
呢個心態好有用
當模擬試咁考 為下一次考試練習
無嫁…打死罷就
我都腳震… 個日仲要落狗屎
上車仲諗咁多 做啦 左諗右諗
想問可唔可以排住尾期咁抽快期
唔得
基本上係好似本能反應咁做出嚟
到考完嗰刻已經唔記得咗自己做咗啲乜
我嗰陣試過燈位頭位 平時會入定一波 踩盡極力子 到差唔多時間就吊
但係考試發神經勁早吊極力子 咁費事有咩差錯就繼續吊住先啦 等陣考官見我踩下吊下覺得我唔識控制棍波就唔好
跟住吊足成分鐘中間攰到腳震 差啲頂唔順 係咁同自己講 捱多陣就考完架啦
前幾日攞咗份報告
琴日收到電話
知自己衰咩之後
內心冇再咁憤怒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞