召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (109)

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
前後都貼咪得囉
大把5.5 P都貼係尾板
個p 反貼唔到
唔通要買嗰個?
就咁聽幾癲
讓線不嬲教停貼哂 望清楚先岀架喎
同埋上左十幾堂 未聽過考車可以爬頭
免試簽發正式駕駛執照 可唔可以walk in
book 唔到
師父教點都停一停,望下先
望唔到再鬆手制慢溜出少少(當然見到其中一邊無車先),等考官知你做咩

小巴咁鬼快開車,你收一收佢都開車走左
有讓線一定減速溜埋去望,見到冇車就會出
巴士小巴個啲上落客正常都唔會爬頭
佢哋都唔算係死車,隨時會走
爬頭風險真係大好多
我考試嗰陣要cut線 咁啱cut過咗過去嗰下有架紅van停正喺我前面大概一個車位左右 眼見有三四個客上緊 我即刻停喺佢後面 諗住唔會即刻開得車就拉咗handbrake
點知喺我停嗰下 佢又即刻開咗車跟住我要勁快手入一波吊極力子鬆handbrake走人
小巴佬真係好快手 完全唔需要爬頭
5,腳掣控制個到,個人經驗黎講我會選擇右腳垂直指向車頭,放剎車形成平行線(大約係腳趾公食指中趾),必要時可以用小腿腳踝力就可以一腳踏盡剎車。

而油門主要用右腳中趾無名趾尾趾,斜斜地(30度角左右)放,可以陰啲陰啲俾油唔怕一下太大力,主要用腳踝腳趾力多。

因為自動波車唔俾油都有動力既情況下,考官會expect你腳應該放剎車上方,我懷疑考官見你前面需要停車而你隻右腳懸空左係剎車同油門之間既上方,估唔到你想點而剔你呢項?

12,13,大聲啲同考官打招呼,肯定啲咁答覆,大聲啲身體就會收到心理暗示自動有信心架啦。加上每次考官俾指示後,理論上考生要覆番 “收到/明白/覆述指令” 架啵 (禮貌既一種?)

處理左重要大剔既問題先,細剔既慢慢黎,Good Luck Anyway
有冇自van好師傅介紹
有無人駕院報?
想問8月考啲堂點安排好
6月尾 7月頭開始學
一星期上兩堂 學校堂 +出面補鐘堂
上到考試個日 咩都夠
而家約定補鐘都差唔多了
你試下唔停照行, 個考牌官就會踩停你話你冇安全意識
龍門任佢地擺
考個陣 我仲心諗自己停得好 今次pass撚硬
點知肥呢樣
最近下定決心要考牌,睇左一輪之後都1516報駕車學院好定自己搵師傅學車好
聽人講讀完駕駛學院都係唔識揸要搵師傅報鐘,但又話駕駛學院易pass d ,想問下大家意見
想問P字牌點樣拎?
初初以為郵寄駕駛執照會有埋,點知係冇
文具店廿蚊有個
唔好幫襯考場果d呀姐
果d見你考到就屈你成舊水
抽快期啦
好運既一個禮拜就有
考邊條線同衰乜大tick?
就係佢冇比我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞