召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (109)

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
你第二個考官真係好好, 比晒機會你
師傅教如果死火 即刻要拉手掣

踩極力子 入返空波 再重新着引擎

再入返1波 想問個流程啱唔啱
我會KEEP住一星期一堂咁,當比自己一個手感同埋練

剎車CHOK親考官會肥,練下無壞,師父有時話我唔知點解有時好地地都會CHOK,所以有得停咪停嚟試下,踩慢,左右腳,落晒.....
你掉頭泊位應該都有開下其他路咁(路返出去泊位都有扭過下咁)
你覺得夠咪同師父講話練下其他得唔得咁

掉頭泊位係手勢練,練到個幾下好熟望到停扭咁
Chok一下唔會即肥
有冇解釋咩叫盲點
我個fd連撞兩個都無講
仲要過到自動波甩埋p
佢揸出街無望
差啲領野
變我解釋佢知咩叫盲點
咁當然,我意思係學時都唔練好,考時如打八折會仲差
當然有CHING無問題
下下好順都見過
好多時係估唔到情況出事
例如你發現即將溜後 或者有人衝出馬路
你有理冇理都係即刻踩停佢先
家下變咗公式咁,全部叫望鏡擰頭。
到最尾都已經會有人唔知擰頭黎做乜
好多人學車就淨係為咗考試
唔係真係學揸車
死火下意識要即刻踩腳掣+極力子
如果唔係即刻會溜前/後
然後即刻再拉手掣
問題係點樣為之chok?要下下順停我估唔係人人都做到,二三十急停係人都知會chok,但10左右停,少少chok又計唔計?
呢個真係唔知,你可以叫師父停比你感受下
我都係有時比師父話呢腳會剔我腳掣控制不當
有D自己FEEL到係大力左,因為架車無慢入...太心急驚震....
今日考掃桿埔自動van 終於合格

上次考天光道fail左丙部
可以 你DM我
急停還急停。10左右都可以係急停。你記住只要唔係一腳踩停架車就唔會Chok 。你想像下係平路架車斷咗動力之後你唔踩brake都會停到,你踩brake 只係幫你縮短個時間唔係要即刻停。
唔該晒,我自己再試下
https://youtu.be/aybomYF1BmU

你睇下49:45 果下停車,你再睇下隔離架白色車點停你就知個分別
因為考試係第一步冇辦法
pass唔到考試嘅話講咩都冇用 又浪費錢浪費時間
唯有同自己講 攞到牌先係學車生涯嘅開始
咁老實講我學車嗰陣都唔明擰頭望乜
第一次p牌上路嗰陣 雖然唔會好似考試咁唔貼地係咁擰頭望左右fing到頭都甩
但都有喺匯合處或者某啲覺得危險嘅位望下盲點
的確係有啲用 安心好多
有冇人跟過梁賢偉?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞