召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (109)

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
唔駛客氣,大家都係學神,大家總會有相同既問題

好似我現在學緊既師傅咁,都似你呢個師傅咁,乜野都話憑感覺架,揸得差又鬧人,最初兩三堂真係學到唔敢上車,試過驚到一晚死五六次火

睇多左片,開始摸到少少野,至少唔會咁驚,雖然有時都手震腳震,但都放膽係窩打老道三波行盡五十,畀師傅叫我唔好咁猛油

之後有次佢唔得閒,搵左個頂更師傅,果個師傅好好人,慢慢教我,雖然重腳問題仲有,但至少開始掌握到輕重,叫做唔會野野死腳。

所以唔好膽心自己問題,我覺得真係唔適合揸車既人真係好少數,反而係教果個教法唔啱自己先係太多數。
多謝巴打師傅成日話感覺感覺,但我自己慣左有個標準答案
你上網睇下其他都師傅講解,甚至睇下外國既片,好多時每個人都有自己條尺,你睇啱就會突然明晒

好似我之前轉彎睇位都係好差,腳又係控制唔好。搵左幾個唔同人既片後,學車果陣再用番,發覺又得左,之後行得幾次,慢慢就會有自己既方法出黎。

好似你鬆極力子,可能係你對鞋太厚感覺唔好,甚至係你個座位前後唔啱位都有可能影響到。

轉彎基本上你架車慢就可以慢轉,好多片都有教用左膝做軸線仲延出去,跟住條軸線轉彎就會轉得靚。

畀油好睇你行乜,上斜畀大力d都無問題,反正都係一二波上斜,畀盡油都唔會快,只係想架車有力上之嘛

仲有呢,放膽去揸,你旁邊有人幫你執生啦,佢有負責幫你修正架車,所以你可以享受有人帶住你揸車咁玩車
多謝巴打咁有心打咁大段野,我呢排都試緊上網睇其他師父既片,死跟一個師父真係唔夠全面

好似我現在學緊既師傅咁,都似你呢個師傅咁,乜野都話憑感覺架,揸得差又鬧人,最初兩三堂真係學到唔敢上車,試過驚到一晚死五六次火

睇多左片,開始摸到少少野,至少唔會咁驚,雖然有時都手震腳震,但都放膽係窩打老道三波行盡五十,畀師傅叫我唔好咁猛油

之後有次佢唔得閒,搵左個頂更師傅,果個師傅好好人,慢慢教我,雖然重腳問題仲有,但至少開始掌握到輕重,叫做唔會野野死腳。

所以唔好膽心自己問題,我覺得真係唔適合揸車既人真係好少數,反而係教果個教法唔啱自己先係太多數。

同我一模一樣,我次次學車前都覺得好大壓力,訓訓下都醒,一醒就諗學車啲野,之後訓都訓唔番,對上一次真係忍唔住爆左佢一次,之後師傅話其實唔係鬧,係平時講野都係咁
學車都訓訓下下都醒 你考試前一日咁包你訓唔著 肥定都得啦
學車都訓訓下下都醒 你考試前一日咁包你訓唔著 肥定都得啦
多謝巴打師傅成日話感覺感覺,但我自己慣左有個標準答案
你上網睇下其他都師傅講解,甚至睇下外國既片,好多時每個人都有自己條尺,你睇啱就會突然明晒

好似我之前轉彎睇位都係好差,腳又係控制唔好。搵左幾個唔同人既片後,學車果陣再用番,發覺又得左,之後行得幾次,慢慢就會有自己既方法出黎。

好似你鬆極力子,可能係你對鞋太厚感覺唔好,甚至係你個座位前後唔啱位都有可能影響到。

轉彎基本上你架車慢就可以慢轉,好多片都有教用左膝做軸線仲延出去,跟住條軸線轉彎就會轉得靚。

畀油好睇你行乜,上斜畀大力d都無問題,反正都係一二波上斜,畀盡油都唔會快,只係想架車有力上之嘛

仲有呢,放膽去揸,你旁邊有人幫你執生啦,佢有負責幫你修正架車,所以你可以享受有人帶住你揸車咁玩車
多謝巴打咁有心打咁大段野,我呢排都試緊上網睇其他師父既片,死跟一個師父真係唔夠全面

同我一模一樣,我次次學車前都覺得好大壓力,訓訓下都醒,一醒就諗學車啲野,之後訓都訓唔番,對上一次真係忍唔住爆左佢一次,之後師傅話其實唔係鬧,係平時講野都係咁
學車都訓訓下都醒 你考試前一日咁包你訓唔著 肥定都得啦
學車前一日一諗起又要比人係咁鬧就好大壓力
咁點解咁辛苦唔換第二個 你再咁落去第一次肥硬
依家學車都比人鬧到冇哂信心 又大壓力 你仲點考試
我覺得師傅都算有心教,見其他人話好多師傅又㩒電話又恰眼訓,就覺得唔換好過換,頂硬上學埋佢
唯有練多幾堂,我都叫師傅比多幾堂我
咁你真係要放鬆D去學車,記住你畀人地服務你,你考到牌前,可以盡情揸車既機會黎,點解要覺得學車係辛苦呢

難得上左車,除非係技術未到家,否則就開心咁去揸,反正有人會幫你睇位同踩停架啦,盡量每次慢慢感受下架車,慢慢做,做到就做多幾次,身體記憶左就可以快做。
呢D得閒練下會好好多,最主要係貪順手
睇下龍SIR呢個可以好D
https://youtu.be/kteCxafshYY
有少少幫手
先唔好諗一次PASS
你摸多幾次就會同佢FRIEND
RELAX
有時佢地大聲唔係鬧,細細聲同你講你有時未必會入腦 (即你記住下下都有好多人想你死,你要好小心開︳人命嚟架)

最初我師傅都有話佢大聲係想我記住,我反而覺得好好,開左一排D基本做好,唔望鏡佢會敲窗望左邊呀,望右,仲唔出等等
咁慢慢摸下個效果,同埋有時睇下片上車問下佢,唔係只係開,同佢傾下嘩前面要望左右打右燈過線,係咁口述開車,有時都幫到自己同阿師傅,佢又知你做咩
唔係兩條佬係架車度好鬼悶 (同唔好比佢玩咁多手機)
收到巴打聽完你講舒服好多,我師傅上堂果陣唔多掂手機,但係見佢成日好似好唔耐煩咁,就會就住就住渣,跟住愈做愈錯
好多dc狗見你打燈就喺你盲點同你同速度,俾油又跟住俾油,印brake又跟住印brake,第一次以為咁啱,試幾次全部都係dc9就知佢哋係特登
我最初都怕佢
但慢慢有時同佢吹下開車D嘢,講比佢知你想做咩,佢先知你想點,幫到你,正如佢都會話你知下一步係咩一樣,大家互動下

主要你係學生,唔明就問,當然諗一諗,有時同佢吹下個路況,再問下佢咁做好唔好,頭先你過車個下好唔好咁,佢正常會話比你知OK定有咩可改善,比如攞左太多右,又或者其實等好D,唔好出,又或者又唔記得望鏡.....咁大家咪即場檢討左,

總之個半鐘,大家講多幾句,唔好比佢講晒你只係收好大壓力
呢個真係個幾好既方法,下堂試下一邊做動作一邊講我做緊咩先,等佢唔洗次次開口,佢一開口我就驚,一驚就錯
終於pass到丙部啦
我下星期三考丙部
停車我會係
腳制踩到震 即刻踩極力子 等佢慢慢溜 去到差唔多啱位就再慢慢踩腳制令到佢喺啱嘅位停低

轉彎嘅話 我覺得係睇你咩彎我考油塘 有兩個位停喺燈位之後就要轉彎 我都會一路轉一路上二波 但講緊個彎都好大 同埋睇你有冇信心兼顧咁多嘢 如果你覺得自己上落波唔熟嘅人當然唔好冒險
https://youtu.be/2Lpu6edyn3Q

好似咁,仆街中嘅仆街
考忠義街平日朝早9點幾,有無人知呢個時間係咪無乜家長車同死車
無得練細圈,我睇YouTube片好多死車同對頭車
似黑色車盲cut喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞