召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (109)

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
thx 巴打 邊到可以租車考
路釘/柱嘅顏色

類似咁樣
10點打後啲校巴都走晒啦
我聽日考10點
最好上返幾堂先考啦,熟悉下香港考試規則好啲
同埋你考咗筆試未?未就報咗筆試先再諗學車啲嘢啦,筆試都要排兩三個月先有得考
算係靚時間
筆試 past左先去台灣做嘢
咁你去運輸署網報咗路試先,跟住再搵師傅,你可以上Facebook 學神group問下人推薦。不過我估都冇乜師傅肯齋租車俾你,通常都要你上返幾堂先
之前睇唔知邊個youtuber話如果你趕住過外國讀書/做嘢
駕院可以幫你排快期考車
你呢幅圖嗰啲係呢啲:

反光路釘

行車道上的反光路釘,用以劃分行車道的邊緣或行車線。反光路釘協助駕駛人在晚上或視野不清時駕駛。

白色路釘標明道路的行車線或路中央;紅色路釘標明車道左面邊緣;琥珀色路釘則標明車道右面近中央分隔帶的邊緣。綠色路釘則設於路口交滙處、路旁停車處或讓車處的車道邊緣。

但我上面嗰個既白色係「右方路邊」,所以應該係兩樣野黎?
可以睇下道路使用者守則,入面應該有寫
免試換牌70日內都full曬 各位車神我應該點部處
考晒1 2 3 22準備考18
下星期報埋10
右轉為例:
左右手平排放六點方向平向
左手揸住軚盤順時針去十二點方向,右手同時順住軚盤凌空逆時針去十二點方向 = 半圈
半圈後,左右手平排放十二點方向平向
右手揸住軚盤順時針去六點方向,左手同時順住軚盤凌空逆時針去六點方向 = 第二個半圈

第二三四個圈都係咁做
揸咗成年都唔知,背咗就算
有無26學牌group
運輸署嘅反光路釘reflective road studs係呢度:

https://www.td.gov.hk/en/road_safety/road_users_code/index/chapter_5_for_all_drivers/white_lines_and_traffic_lanes_/index.html
反光路釘

行車道上的反光路釘,用以劃分行車道的邊緣或行車線。反光路釘協助駕駛人在晚上或視野不清時駕駛。

白色路釘標明道路的行車線或路中央;紅色路釘標明車道左面邊緣;琥珀色路釘則標明車道右面近中央分隔帶的邊緣。綠色路釘則設於路口交滙處、路旁停車處或讓車處的車道邊緣。

我想問嗰樣嘢係叫Hazard Markers,危險標記:
白色 -在不分隔車路的右邊緣

https://www.td.gov.hk/tc/road_safety/road_users_code/index/chapter_8_the_language_of_the_road/signs_giving_warning_/index.html

兩種標記嘅白色都唔同意思,係兩樣嘢嚟
而所謂危險標記係冇人見過嘅
今日考啦
可唔可以由van轉私家車
過左筆試了
加油ar,巴打

冇記錯,考沙駕
係呀,考10點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞