[高達扭蛋/盒蛋討論區 16] MSE / FW# / G FRAME / MJG / NX / SDFC etc

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
我都係筆塗撚 補色多
俾啲筆痕搞到嬲轉用噴槍
巴打有冇用dsipiae 金屬色

乾左都好易甩漆 大力啲 整實啲件 都可以捽甩
同埋 dsipiae (水性) 好難上白色
偏偏高達 白色件最多
用得筆都係求方便唔好近睇囉
我就係用緊金色呀
Lm睇巴打分享效果 本身都有玩下Av油 近排用過dsipiae真係好方便返唔到轉頭
痴線佬發現
真係好方便
我每晚得臨訓前半個鐘可以做下自己野
唯有用筆畫下就算
不過dsipiae隻金色有d似屎色
Dsipiae隻隻金屬色都有買 就係無買金色
不過gundam marker ex 嘅金都唔錯 唧落色碟再用筆油
白色難搞 因為遮蓋力唔夠 如果深色件 最好噴白筆地 或者噴白色底漆
手油就用av 油白 mr color acrysion 既base 白 或者gundam marker ex 白 我試過呢幾隻遮蓋力都ok 不過小心太厚
金色 marker 嚟講 gundam marker ok
我用另一隻叫aiye 既都幾好 幾金下
置頂有我呢d相,
所以我全部四重加密
唔阻住大家睇嘢

之前喺其他舊啲嘅po同其他巴打傾過偈
我下面所有野
包括埋個格納庫同獸籠
都係用dspiae marker油
油完再噴消光就唔會甩
關鍵係消光

只於白色,
手油建議用返AV油或者其他啦
係要練架啦
不過有d 白色係容易啲上,建議自己買多幾隻唔同牌子嘅白色黎try try

gm ex 金色我都有買 隻色真係幾靚 但過一兩日就好似變左銀色咁
手油之鬼
我最鍾意嗰兩張冇咗

MSE 深色機體最好油
拎支0.03嘅墨水筆係中間畫條線就見唔到出界
原來祕技係墨水筆
畫線不嬲都重要
深色機用黑色

淺色機嘅用灰色
因為扭蛋啲軟膠好難用模型滲線液 係無諗到用墨水筆呢招
最近買左三支金色marker
分別係Gundam marker dspiae水性筆 同埋sakura 油漆筆

以下就係各自既金色表現

以顏色黎睇 gm筆既金色最靚最閃 但硬係覺得唔夠金 好似銀銀地
dspias既筆頭最好用 夠尖 但隻色好似屎色咁
sakura 就好似平均d 色唔係最好 筆頭又唔係最好用

希望幫到大家

我就係用金色黎油哩兩隻野
本身係綠色黎
尖筆頭可以試吓轉用喵匠水性金色嘅墨水筆
靚過dspiae 隻屎金
下次試下先
同埋有冇巴打用過Sakura哩隻筆
今日行過文具店 老闆推薦話哩隻既金色最靚
當然佢係指文具店入面啦
想問下巴打 用mse既支架點可以擺到哩d角度
只要你有買突擊自由就會有呢個地台

用過兩支ray嘅金色筆都好好用
EX31 33專用地台
好貴既地台
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞