移咗民去英國嘅Chings仲有冇玩美股?

290 回覆
11 Like 59 Dislike
每年買股票賺多過£12,570先要交稅,我有冇理解錯,咁本少都唔洗專登開ISA
講左會減 capital gains allowance
去到 2024 年得番 三千磅
https://www.gov.uk/government/publications/reducing-the-annual-exempt-amount-for-capital-gains-tax
thanks
痴撚線真係同打劫冇分別
除咗isa 同避稅暪稅
無途徑係會有正常稅後投資回報的
總之打爆咗isa 再講
開左ibuk
最衰冇得玩options
同埋佢冇得自己唱美金
每次交易先幫你用當時個rate唱錢
焗住比佢食個差價

Eg 我set tsla160limited order 最後我個cost會係160.5-161.5左右
每年只可入£20,000既意思係每年可以入20,000?
如果係既話,某程度上可以螞蟻搬家式慢慢搬啲錢入呢個「免稅戶口」?
我啱啱開左IB,唔係好明點入錢,想問係點?
姐係點
是的
最重要係裡面所有增值、利息股息
再循環投資都係免稅

如果廿零歲開始年年都打得爆個額
到退休條數都唔細

如果你拎住一大舊錢過去
就要慢慢搬入去了
如果有屋企人用唔盡個額就唔好嘥用埋佢
1.ibuk deposit order set up
2.銀行transfer 過數
好似過數比其他人咁 ac no. Sort code 最緊要reference 要打返自己個ibuk ac no.+你全名

Deposit 最好入啲特別既數唔好入齊頭感覺上會快啲入到錢 eg £5003
其實同香港ib一樣
個名打唔哂咁點
唔怪得佢有個junior ISAs叫人幫啲細蚊仔儲錢啦!識得玩其實都唔錯呀~
好過樓上一頁一個PO問「係香港玩會唔會俾佢check到」,成日咁疑神疑鬼,不如正正經經跟佢個game rule去玩
打得幾多得幾多 我打唔晒都過到數
第一次過數 過住幾蚊試下先
junior 個額細啲
但都可以用盡佢嘅

但isa 都有admin/platform/trade fee
唔同platform 買到嘅嘢都可能唔同
要自己去格
多謝巴打
第一次要等幾耐啱啱交左少少試下
印象中一粒鐘內
thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞