移咗民去英國嘅Chings仲有冇玩美股?

290 回覆
11 Like 59 Dislike
就算贏都要交US同UK雙重税,賺得幾多?當然我知英國有lSA户口但最多只得兩皮英磅可以全免英國税(有錯請指正)

英國散户其實係咪只賺啤酒錢
你係香港贏要俾US稅既咩?
股息要。

但英國人/居民買美股唔使比埋美國資本利得税(呢點真係未搞清)...

但就算美國果邊唔使,單係英國嘅税都好高
不嬲都唔使俾美國資產增值稅

香港一定係最少稅既地方,無得比,英國唯一好處只有美國股息稅係15%, 唔係30%
即係英國收美國股息

(1) 15%股息税比美國
(2) 另外再要比股息税英國

定係(1) only?

謝解答
英國:1 (15%)+2 (股息當收入,一拼徵個人入息稅)

香港 : 1 (30%)
輸錢咪唔洗比稅
食水好深,要赢好多先有錢落袋,但仍然唔少Youtubers教人移民英國後買美股
派息嘅美股你喺香港/英國買唔差好遠
買唔派息嘅咪得
留係香港咪唔使俾人食囉,無乜地方好似香港咁無資本增值稅同股息稅
英美有tax treaty,所以係(1) only
去英國食息都要當收入交稅
Isa 每年兩萬
係,因為利息係收入
我查過 chat gpt,台灣、星加坡都要
台灣個額好低。一年收四萬港元利息以上就要交稅
單從稅項睇,香港係福地
每年投資所得多但過£12000後收11-12%稅
巴打你如果賺到要交稅都算唔錯啦
Allowance? 個額好似好少
ISA stock account你每年只可以入£20,000本金,但你靠呢舊本金賺到嘅錢都係免稅冇上限。
我用緊IB ISA Stock account,都幾好用。
你唔報點知
交 dividend tax 唔係 income tax
無,定期返香港拎現金去英國就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞