移咗民去英國嘅Chings仲有冇玩美股?

290 回覆
11 Like 59 Dislike
咁玩day trade 都好煩, 成本好貴下。 師兄有冇計?
我用IB ISA係每次交易都由英鎊兌美元咁。
一個3x 一個5x QQQ

Decay 咪 TQQQ的 3x變左5QQQ的5x
又變成問心喇?唔敢再吹7成,愈講愈唔實在
你老母閪水就吹 識幾個老師 經理搵5,60k過去執倉

少咗有冇七成,你自己計吓
買5QQQ係咪可以直接係IBUK買?計稅同買美股有冇咩唔同
你啱
你識幾個老師就代表哂十幾萬BNO VISA港人?你嘅圈子代表成個地球?

我都識幾個專業人士半年就揾返香港嘅工資,更又識幾個帶住十球八球美金去英國退休喎

柒咗就認啦,小朋友
我用牛牛係美股贏錢關英國佬咩事?
https://finance.yahoo.com/quote/5QQQ.L/

應該當正常英國股票,但係用ib好似要先 enable trade 要 tick leverage option(不記得正確option的name) 先trade到 LEtf。

稅唔清楚。
專業投資者先可以交易leverage etf
5QQQ交易量咁低,咪掂啦。買MNQ futures咪仲公正
好似唔係喎 leverage ETF 都有 UCITS
因為我無興趣玩leverage etf,所以IB無研究過。
小心5QQQ,交易量咁低,有咩事止賺止蝕好易跳幾十格先交易到。
股息稅有免稅額
英國係全球徵税,除非你唔係英國人或已住咗180幾日嘅BNOers...
咁佢點知我有冇贏錢 ,我出金去香港銀行,英國佬點查
首先呢個返香去對任何制度嘅理解
係咪要交稅 係咪逃稅
同佢係咪查你 係咪查到你 係分開嘅事嚟
佢就算唔查 亦唔代表你唔駛交

但如果你係講緊逃稅風險
所有大行基本上都有資訊互換協議 AEOI
要查係可以查 就算唔同ID/Passport 都總可以關聯到
問題只係查要人力物力成本
咁多人報稅 唔會人人年年都查
所以點解有啲人會搏
正如有部分香港人都暪報入息
IB UK 只限專業投資者可以買etf, 否則連2800 都買唔到。槓唔槓桿都有呢個要求。
英國佬點解咁弱智?
人名+ DOB 已經可以 identify 一個人。問題係 CRS 呢套系統用到乜程度。係唔係小巿民個一、二百萬港元都查𡊰竹
專業投資者要有咩資格
我諗呢方面大家心裡有數
不過我唔會畀咩建議人
只係如果我係拎visa 過去等BC 嘅
就唔會拎個BC 去搏了
攞咗之後 就之後嘅事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞