移咗民去英國嘅Chings仲有冇玩美股?

290 回覆
11 Like 59 Dislike
因為你返嚟香港嗰陣時攞cash比屋企人,跟住叫屋企人send去你英國戶口,話係family support , 咁樣應該過到骨
理論上係得,不過成日飛好辛苦
英國其實用cash好麻煩,好多地方都唔收cash,最多超級市場用幾十磅,另外找返一炸神沙俾你,都唔知點處理,coin machine 又收10% charges , 搞嚟搞去一個月先用到幾百磅cash,心諗真係麻撚煩,唔通電費/council tax / 其他雜費百鳩幾樣走去排隊俾錢咩,正宗玩鳩自己
只能接受比税呢個事實
我依家兩公婆計劃最理想嘅狀態就係每人年收入小過50,000磅,咁樣搵100 萬都係俾15萬稅,暫時來講係最理想嘅方案
唔太熟英國税務,你兩公婆咁算唔算分開報税?
買啲大股買咗唔賣
兩公婆都冇嘢做,每個人有幾間屋收租,砌到每個人年收入小過50,000好嘢
英國嗰個稅制根本就令到人唔想向上爬,俾你上到位,但係要比40%稅,我不如做0靚仔交20% 稅把啦
50000鎊之後稅階先40%
咁樣都死啦,扣晒全稅說其實唔係多過自己條靚好多

做經理60,000磅take home £3600
做靚仔40,000磅 take home £2600
英國樓定香港樓?計稅係咪五萬先減12570後個數再扣20%?

英國樓,計法正確
可能你講緊倫敦,曼城嗰啲正shit hole , 基本上冇一份正常嘅工超過50k , 正常一般嘅工都係20-30k , 你做IT金融嗰啲另計
唔係六萬鎊先減12570免税額,剩低再扣?

先謝解答,留名學嘢
Google take home calculator UK , 有formula 幫你計
買樓收租退休,諗起呢個Youtuber

睇嚟唔少人係英國買樓收租,其實遇到麻煩租客機會大唔大?

利申:我唔係太like下面呢個youtuber,語氣太sale佬。利申先費事又跳幾件酸民話我賣廣告

https://youtu.be/dPOJI2HJB6Q
明白,謝謝
呢條友講啲嘢係啱嘅,不過口氣太sales

租客呢啲嘢有agent幫你篩選,不過運氣嘅嘢都係好難講,最好梗係租返比啱啱到步啲香港人,當佢羊咁劏,放低一年租金先講
我有個朋友嘅朋友去咗佢哋嗰啲課程,洗咗10 皮,之後搵埋佢哋買樓幫手,吸血吸到傻
同普通IB有咩分別?
有得兌美金炒美股?
呢兩年ISA炒股輸到仆街,攞返夠錢出嚟買美債賺佢5 里好過
我意為係所有英國ISA都冇得買美債。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞