移咗民去英國嘅Chings仲有冇玩美股?

290 回覆
11 Like 59 Dislike
其實仲有樣嘢叫SIPP,每年最多可以擺£40K入去,都係免capital gains同dividend tax,不過呢個有lifetime allowance大約£1.07M如果爆咗額都要額外交稅,而另外要57歲後先可以提款同埋提款都會當係income
我聽講有 CRS, common reporting system 俾參加咗嘅國家互通消息。但係唔知用到乜程度,會唔會連小巿民都查埋
咁我寧願交税
因為唔使交税=蝕錢/剩係賺ditdit
多謝Ching嘅高質回應
台灣有個境外收入免稅額,好似成幾百萬台幣以上先要交税(有錯請指正)...

再者,台灣D銀行唔係太上心去查居民境外收入,好多住咗台灣多年嘅朋友嘅意見...
係,所以去英國退休好「貴」
靠被動收入退休先貴...

你堆現金都要入英國户口㗎,幾萬英鎊現金入一次會唔會問?
好奇你之前投資每月賺到幾多, 本金幾大
interest, dividend, CGT 每樣都有allowance
21年頭黎兩公婆isa 已經可放到120千鎊
加埋堆allowance 兩公婆 x 2, full pay 買完屋, 剩錢後炒, 仲要交稅既話你都炒得幾勁
英美加台港星都有呢個系統。就算係小市民,如果英國以外户口有一千幾百萬,會唔會有可能...

當然,一千幾百萬港元以國際税務嚟講都未必夠大...
Tran去邊先?自己名香港户口轉去自己名英國户口?一千幾百英鎊應該冇問題但幾萬至幾十萬銀行實問,更可能會報税局,咁你個香港户口就...
其實如果用futu牛牛 又唔報
英國會唔會都知你炒股啲收益
唔係炒,冇「炒」好耐,係被動收入,食息呀
一年收幾多息? 本金幾大?
美國好似無入CRS
現金緊係現金咁洗

都係個句,香港炒野揾錢最方便,去外國就焗俾政府劏,定律黎
兩球美金,4里回報。
聽講都開始要管...
Sure?
「現金緊係現金咁洗」

諗起Breaking Bad同Ozark
你呢個剩係資產增值稅
利息係入落收入個pool
IB 個ISA 無債券買,有啲想轉會
每年投資所得多過£12000, 即係港元11萬. 好多咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞