移咗民去英國嘅Chings仲有冇玩美股?

290 回覆
11 Like 59 Dislike
冇得用options,冇得兌換貨幣。
係關ISA事?
反而想知道我IB HK 同UK 都有US BOND 收息,英國政府會唔會知我香港d 息,追我交稅

UK 嗰邊在肯定報,唔知道香港有冇得偷雞
都可以照做短炒個d?
但係退休後喺 ISA account cash out 係咪都當收入要交稅?
Cash in cash out 咪無 transaction
what?
用緊留港廢佬名開既戶口炒
點洗交稅
佢連英債都無
去市場d自動收銀機,先入神沙,入到齊頭再收note,就消到d神沙
樓主如果唔等錢洗,賺果舊唔匯入UK,用remittance basis報稅,唔匯入嘅錢唔當income
有 Personal saving interest allowance, 唔係即入income
係囉… 2萬鎊喎
應該唔係每年可入£20,000, 而係總數只可入£20,000. 戶口內賺嘅都免稅。
每年多廿萬港紙免稅額,邊有咁咁著數?
美國無
不過FATCA更煩
理論上得美拎人地資料唔會主動比其他國家,你可以實測下
每年20000,唔係免稅額黎,只係account 入面賺蝕唔使俾稅,你返工收入都係要交稅架
ISA 戶口每個月都要收月費,幾磅到十幾磅不等
IBUK ISA好似冇月費

£3 見到了
聽落好似好好,但係唔夠靈活,stock ISA 嗰啲錢一拎出嚟就放唔番入去. 好似我咁有啲cash係ISA,佢哋冇債券買,擺喺佢嗰度有冇息收,買股又隨時蝕到仆街,焗住我要攞出嚟擺落IB UK 買美債,之前儲落d quota 冇晒
除非你擺落去嗰啲真係好閑錢,未到世界末日都唔會拎出嚟,咁就可以擺落ISA
好似得 barclays 既 stock ISA 可以拎出拎入唔扣 quota
不過無得買美股, £4 一個月
我依家個stock isa 都係月供 QQQ 算數,冇眼屎乾淨盲
但好似派息係英國會全部計dividend, 然後入落income個 pool
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞