自學AI整美女J圖....易到飛起...你問我答...

487 回覆
65 Like 205 Dislike

5隻手指真係好難理解
AI可以整露點啊
hallyu
學下先
咩網?
more

咁上下就夠 唔好騎劫個po
睇你用咩Sampler,剛接觸用EULER,

啲圖真係柒到奇奇怪怪咁,即使都係用NovelAI流出模型,
後來我改用DDIM,大概20Step就穩定出到唔差既動畫風女主角,

到咗Chillout Mix,明顯對手既理解有啲不足,

大概出十張,有一半係用唔到,另一半一係收埋對手一係叫做過得去,

因為部機唔夠勁,成圖率太低即係浪費時間,所以就上Reddit睇人用乜,
家陣人地主流用兩隻,分別係DPM++2M同埋DPM++SDE,我就剩係用緊2M,

基本上,手都唔再係主要問題,目前解決唔到既係指令,
想穩定俾一個角色著一套衫非常難,我想講哩六張圖既角色指令係一樣,
條件一直都係黑色無袖衫+黑裙VS白色無肩帶背心+白褲,混成混到柒嗰啲我無放出嚟,
但除咗+號,我都唔知點樣令到AI明白我既想法
Dreambooth/TI幫到你 最新仲有controlnet
用咗臺妹LORA?唔知係咪我更咗2.1而佢係用1.5既關係,整出嚟好奇怪
PROMPT KEYWORD 可以邊到找

咩Prompt先整到咁既TEXTURE
原來係我自己搞錯,先嚟一張DPM++SDE Karras,再之前我係用DPM++2M整為主,

因為我都係上返個產品頁,見佢用其他Sampler,然後我加日本妹Lora個Prompt後直出,

我見又炒粉,又返去睇下個產品頁先知有個控制項,就係Lora段Prompt後既數字,家陣我都係用0.4,

睇落似解決咗少少問題,然後我又換臺妹試下,但個角色完全唔似臺妹,個控制項點運作要再試多幾次,

我又換返DDIM試下,咁我覺得DDIM成像感覺叫做好樣過DPM++SDE Karras,有返東方人既味道,同埋DDIM真係快,

而DDIM唔落Lora同Hires.fix會係咁既,明顯感覺到哩兩個Lora唔適合複雜既背景同唔同既光源,
2m同sde用落有咩分別
同埋我發現chilloutmix用clip skip 2好似gen啲圖準啲
LM
Clip skip: 2, ENSD: 31337,

你會見到我部廢機處理ddim係最快,講緊6s/it,

ddim對我嚟講就係出既圖唔會太失望,因為時間所限我只出咗一張已經貼得上嚟,

為咗方便你比較,我貼多個再之前整落,ddim既圖,

至於dpm++2m唔知做乜鳩,可能對有啲prompt唔認識,咒文失敗,

不過講緊都有成7s/it,算快,換咗一段咒文解決,
(明明落咗sfw,嗰啲應該係水嚟,本身得wet無cum之類既)

dpm++sde我講緊15s/it,真係超級慢,
同樣啦,咒文有sfw,無乳頭之類既字眼,所以都唔知叫唔叫點,
所以我一直以嚟都真係偏好ddim,無用過dpm++,
但用咗chillout之後,手既問題嚴重咗先開始用2m,
至於sde就真係太過慢,但如果要開埋咩日本臺灣人lora,都唯有用
可唔可以要求佢似某個/某種人?
可否多啲全身圖?長腿腳趾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞