加拿大Stream A - 課金揮手交流區 (12)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
我寫咗 500k ,但我覺得有機會係我四個月,頭兩個月200k 之後兩個月先500k 所以佢reject 我
都有機會.同埋你有無轉返cad比佢睇
我有轉咗cad比佢睇,但係話理由唔夠強個度真係拗爆頭,完全唔知點解佢reject 我
你sp點寫
個理由大概係寫我係香港想轉行 所以想去加拿大進修,進修完可以提高競爭力,讀完之後一定會返香港,因為個妹仲要讀書 所以我要返香港供佢讀書
係唔係因為寫供你呀妹讀書出左事? 同埋點解去加拿大進修完可以提高競爭力先
因為我讀個科香港認受性冇咁高,同埋我有比埋數據佢,但呢個我覺得係幾強理由係我一定會返香港
你讀咩..另外我睇到你得500k又要自己讀又要供呀妹讀..我都會有懷疑
我讀automotive service technician ,所以我都有提到而家係媽媽供緊佢,所以我想返香港減輕屋企人負擔 .
宜家唔係話四月頭dual intent通過左
hk pathway study permit可以留係加拿大咩
係tg見到好似可以appeal
但錢唔夠就唔知了
真係好睇過觀點睇
50萬應該夠數先係
月結單有英文對照?
再穩陣d搵親友寫financial support就更好

返唔返香港又係個官個人觀點
我嗰時都係話去加拿大進修一定會再返香港做嘢
理由係加拿大英語環境好啲
教育質素好,不停讚
畀理由點解要去加拿大讀

另一邊就話屋企人全部喺香港
讀完書要返去照顧(雖然呢點係廢廢地)
因為屋企有老人家呢點基本上10個有9個都係咁
係好普遍既情況
要走既人係唔理呢點
又話香港人工高好多
係加拿大既5倍….
唔打算留喺加拿大發展
仲有香港公司暫由partner打理
要返去參與業務等

建議寫多一兩個原因令官覺得你一定會走
我都見到呢個新update ,但appeal 既時間要幾耐,其實會唔會重新比錢交過曬啲文件快啲
你上面講既 我大部份都有寫到,會唔會可能真係唔好彩遇到啲特別mean 既officer
唔出奇
你都係要改過份SP
最好些牙出黎大家幫下眼
集思廣益
呢度就唔係咁好 但如果留你tg 分享下可唔可以
想請問申請study permit upload documents 嗰版
如果無叫upload良民證 係咪就等於唔駛交
thx
對的,不用交良民證。我三月中申請SP,啱啱今日獲批SP,成個過程都不用交良民證。
唔該你 感激
我今日 SP 申請成功 approved!因我本身已5x歲,其實都擔心過唔到關,好彩多得呢個 Stream A post同其他網上資料,成功申請到,趁呢個機會分享吓我嘅申請過程同時間。

我12月初開始睇呢個 stream A post,追post追咗幾個禮拜,的起心肝決定試吓,於是即刻申請大學嘅Transcript,隔咗10日左右就攞到了,同埋即刻 book 期考IELTS,12月23日考咗, 1月5號攞到成績。

然後1月17日上網申請學校,我申請咗Douglas , KPU,Langara 呢三間。

Douglas最快有Offer,我accept 咗同比deposit. 然後先收到KPU 同 Langara 嘅 offer

然後二月中做定Medical exam

跟住花咗幾個禮拜嘔心瀝血咁寫咗個 letter of explanation ,喺作呢封嘢嘅期間,為咗寫得有說服力啲,我見 Langara 個課程內容比較配合我個申請原因,所以我就即刻俾埋 Langara 嘅Deposit,用佢來申請SP。

3月12號 upload晒所有文件上IRCC portal submit 申請

3月13號收到通知叫我做Biometrics,我即刻book 16號去做咗 Biometrics

3月22號通知我成功 pass咗medical exam ,跟住就係漫長嘅等待,直到今天4月26號通知我 approved 了SP!

希望以上資料大家有參考作用,大家都加油!

同埋想問吓大家有冇 Langara College 嘅香港人TG group?或者其他有用的溫哥華 stream A TG? 我想join,感謝!
恭喜晒
可以留低TG
佢地可加你入去
@Rayixr
LM 6月23出發溫哥華 準備CO-OP
感謝樓主開呢個 Stream A post,幫到好多人🙏

我嘅Telegram 係 @Alex2CA

請 Langara 嘅TG朋友們 add 我,感謝!🙏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞