加拿大Stream A - 課金揮手交流區 (12)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
想問下如果想報兩年既diploma 最遲係咪要2024年5月入學 算唔算好忟
嚟緊去ubc 讀書,依家準備緊study permit
2024 5月
一年讀2個sem 的話
12+8
即係2026年1月畢業
仲有半年左右可準備搞Stream A
時間唔多,但理論上係夠時間嘅

但你五月讀,應該係可以一年讀三個sem
直踩18個月
2025年9月畢業時間就充裕好多
係咪間間college 都可以一年讀3個sem 冇sembreak
唔係
你邊個城市咩科?
但你講得五月入學嘅話應該係可以連續三個sem
唔好意思想問下ubc嘅postgraduate certificate年半課程係計唔計可以移民嘅課程
我見都幾affordable
點算⋯準備今年9月讀post-grad certificate, 中介介紹咗個program話ok。
我見學校官網寫得8-month, 但中介就話1年以2個sem嚟計。
直到最近上網見到有討論,先發現我呢種情況好危險
23年9月讀
正常25年8月都讀完
唔算好危險吧
你睇番你個科有無sem break
多數9月入學既會放summer break
1月5月入學就未必放,直踩4個sem
咁你可能25年8月已經讀完
時間上ok既
你睇番個post-grad cert係點寫,多數讀2個sem,但都係寫一年 course
好似讀2年個d 4個sem但唔會寫係16個月
中介話證書淨係會出係post grad cert , 無特別state duration
你睇番好似呢封入學信咁
個Length of program 係咪寫 1 year/2 Semesters
有寫1 year / 2years 就ok
搭單問,如果今年9月入讀16 months嘅master,26年4月畢業係咪會趕唔切
如果2019年7月畢業 係咪今年9月入學讀1年嘅graduate certificate都可以行stream A?
搭單問,如果年9月入讀16 months嘅master,26年4月畢業係咪會趕唔切
睇吓幫唔幫到你

4月畢業禮定4月讀完?
4月先讀完唔肯定
但趕唔切既機會唔細
因為唔係一讀畢業就可申請StreamA
順利既學校極速就畀成績單同相關文件你
咁啱個移民官又唔駛一定要畢業證書住
咁就可能趕得到

但……
加拿大從來唔係一個極速既國家
移民官個個條線亦唔一樣
事旦衰到樣你就可能冇得行HK Pathway
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞