加拿大Stream A - 課金揮手交流區 (12)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
請問2月8交左application 讀一年post grad cert
但到依家連background check都係in progress
洗唔洗web form或者email問下
另外financial proof淨係畀左d bank statement 佢
但得廿幾萬hkd 係咪唔夠
睇你GPA 幾多同Ref letter 靚唔靚同報咩course 咩U 姐
你上面呢堆ok 既話 final year 未grad 都可以拎到master offer
都係plan 緊出年grad 過去讀MSc 行stream A
我申請咗Regina university 個UI 都係00年產物
報完Guelph覺得已經好好 個webadvisor算係咁
如果報pg diploma 係咪都係類似?
我Acct GPA 3.7 Up 有幾份intern big 4 and bank 想試吓apply UBC UofT McGill Master 希望可以2024/9月入

或者 Stream B 直接去做野 但係驚fresh grad 係個度搵唔到acct / finance 工
PG diploma 傻既都入到
三大呢? 報MBA or MSc in Finance or 其他金融

我yr 3 acct major 有big 4 中資bank intern exp GPA 3.7X
出年Sem 2 去UBC exchange,如果grad 想直入三大master 難唔難 因為我驚2024/10月先有cert 趕唔切去

Ref letter 係要搵大學professor 寫?
Tg?🙏
PG DIp 得一樣野要考慮
因為某d college 唔受你未grad 就apply PG dip 所以你比唔到張畢業證書佢你幾勁都收皮
例如Seneca
但其實想知點解呢到咁多人Aim 3大
自己覺得BC ON 同Quebec 好似都幾唔同
因為自己偏好Toronto 既IT (同埋除左GTA 其他地方完全唔識人
所以淨係apply 哂ON reputation OK 既U
打開個Google Map UBC 同UofT 個距離遠過香港去北海道
睇你想讀既科既ranking 姐
唔使
冇人會理你
啱啱收到email
Login IRCC見到批左了
廿幾萬都批到?係咪proof 交左第一年學費?
交左一個sem
好似廿五萬左右
頭先睇咗Ontario 同BC 嘅 provincial program
好似真係PhD 直接nomination 600+
咁可能都係做返direct entry PhD Suen
有冇人五月開學 但五月先去
Ching 想問你報master 會upload ielts分定拎exemption
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞