加拿大Stream A - 課金揮手交流區 (12)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
你好 我想問下如果我24年nursing grad 去到讀western community college嘅一年post grad diploma for將來喺加拿大考個護士牌 係咪符合stream A要求?
因為唔係好明咩課程先要讀一年/兩年
Sorry for 1999 感謝
5年內畢業可報1 年制DLI post grad 課程畢業申請PR
所以你情況應可以
要做WES
Thank you so much 🙏🏻
我想問如果我下年9月先入學讀Master
2026年5月完sem
係咪一定要等埋張畢業證書先可以申報stream A?

最怕畢業典禮會後過2026.8.31 就GG
唔好意思又係我
想問下apply課程係咪一定要畢咗業有畢業證書+申請拎埋WES先可以apply?
我24年5月先grad 想24年9月入學 但分分鐘24年7-8月先有畢業證書同護士牌
見人話早6-9個月就可以申請 咁我係咪焗住要等下round? (見好似得9月開學😥
基本係,除非佢出張紙證明你可以畢業,但係IRCC有機會reject
唔該哂,咁都問埋幾月出畢業證書先得
我都知自己太deadline fighter…
有心就提早出發
Stream A 講明可提早完
到時冇延長你就要用其他方法攞PR
你自己都清楚風險
亦冇人答到你一定得定唔得
咁大個人自己衡量一下
Steam A 2026年截止報學校定截止PR申請?要2026年前讀完?
Nursing 要睇邊度讀同係乜level
Higher Diploma 個啲
ECA做Wes會fail
除非你degree,可以做Wes試下
唔係就直接做ICES個啲
收到,已經報緊calcary 同沙省既master, 希望機會大d
加油
Master 唔容易
睇學校.有可能可以出conditional offer.你試下照apply無死ge
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞