加拿大Stream A - 課金揮手交流區 (12)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
話說之前開左個stream a tg group for 依個post…可以大家吹下水..有咩問題可以方便d討論..如果有人想入ge.可以留個tg加你

Thanks
想問下 stream A 嗰個一年係點計 係咪睇學校網站個program length 寫 12months/1year 就可以 thanks
無錯,學校寫one year /12mths 就得。
好少會讀足3個sems 12個月
到宜家都未係好明 幾時先可以apply stream A?
學校approved your graduation/issue degree/etc 定間間學校唔同做法
想請教有冇巴打2公婆去,一個master行stream A,一個就owp攞3年work visa ,因為grad耐過5年行唔到stream B,到時跟伴侶stream A是咪都ok
即係想一旦OWP返唔夠1560用SOWP留低?
我既意思係master grad就可以stream A申請PR理論上可以包埋伴侶,咁就可以到時一齊攞PR, 但係到埗果下老公owp,老婆student visa有冇問題?因為就算owp夠工時都行唔到stream B(因為過咗5年grad)但係攞owp過去有3年work visa攞工感覺上flexible啲 ,sorry for 1999
兩公婆一個SP一個OWP當然冇問題
但正常唔會申請OWP
因為已唔合資格stream B
直接SP+SOWP已可以
明呀純粹攞owp感覺上穩定啲揾工轉工flexible 啲,係擔心owp果個sip翻入去stream A攞pr會有問題
OWP 同SOWP應該一樣嫁喎
可以任揀工種
你最大考慮應該係點搞個master
申請Stream A 時可一次申請埋伴侶PR
純粹SoWP係跟student visa.而owp有3年係驚1年後又未有(apply緊)PR果段時間有啲尷尬 報master都係正路報幾間u之外仲有咩要留意? 唔該哂巴打
讀完SP會有PGWP
讀一年有1年
讀兩年有3年
正路夠曬時間搞PR
佢獨立Owp 可以唔洗理sp讀完書申請Pgwp搵到工先extend到sowp嘅問題
應該好過sp+sowp
PGWP不是讀完就直接駁到嗎?
未聽過要搵到工先申請到PGWP
邏輯上冇申請緊或冇PGWP亦搵唔到工請你
呢個就係我既concern,如果唔影響stream A申請pr,就感覺買多個保險
其實冇咩所謂
OWP申請又唔係貴
你覺得安心啲就可以
不過大前提都係搞掂個Master先
因為炒咗就冇得行Hong Kong Pathway
講緊
經sp申請的sowp
Sowp到期日子係跟sp
有sp嗰個,一畢業要先申請pgwp
然後有pgwp有工返先可以幫個spouse做sowp extension

sowp到期要停工直到sp holder 有pgwp->搵到工->申請sowp extension 期間唔做得野

如果佢揸owp就唔洗理上面嗰堆問題
OIC
都未睇到咁後
唔該曬

但而家讀完SP如果OWP計劃未完又可申請OWP
唔駛一定等PGWP
就算冇DLI而冇PGWP果批都暫時唔怕
不過境內申請耐d
明白 麻煩晒
但整sin個陣話owp出左問題,要我搵返ircc, 咁我仲contact到ircc嗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞