加拿大Stream A - 課金揮手交流區 (12)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
唔勁啦小薯一個
不過MSc in Chem 係research master with thesis 嚟嘅
應該等於香港嘅MPhil(?
我嘅plan 係讀兩年master grad jor 之後apply Stream A 拎PR
之後再讀四年PhD satisfy 入籍居住三年嘅要求
不過前提係要趕到喺deadline 前MSc grad
同埋聽聞有啲Ching gpa 好高都唔收
睇嚟都係要搵下當地嘅老細 問下會唔會收先
Research master 一年學費先60k hkd 樓下 好平
多謝巴打
咁我都係練好啲英文先
Writing 真心廢
有咁平? 即使係 thesis-based MSc 通常 Ontario啲大學計一個 sem 都 5000 CAD up, 出名嗰啲6000-8000, 一年 2-3個 sem 計埋都差唔多成80-100K hkd
我見SFU就好平
ita係所有international student guaranteed 會有
除非你攞緊scholarship 有幫你比學費
research student supervisor會出糧(research assistantship/stipend/etc)
但係加拿大一般黎講都幾孤寒
你新人無scholarship當住30k cad/y先 唔使交稅
係vancouver生活 呢筆錢講肯定唔夠自己多少要貼錢
除非你真係好好好慳
不過比起其他人一年燒幾十萬 呢d抵到爛
最後就係搵supervisor connection>>>>>>>>>>>gpa
good luck
三星期飛加拿大
而家入境係咪要做檢測先入到境?
去邊做先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞