加拿大Stream A - 課金揮手交流區 (12)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
所以個重點係咪幾時收到畢業證書同成績單

如果係嘅話我就去搵下有無相關嘅資料先
最好搵到果間學校Master 畢業生問下timeline
如果搵唔到建議唔好搏
搵個短d既master或早d開學踏實好多
想讀嘅課程大多數都係16 months 加上我下年5月先ug畢業無得早啲開學 唯有趕尾班車

我睇過我想讀嘅學校嘅畢業典禮係喺5月尾至6月中,唔知咁樣會唔會趕得切

一係就1年讀3個sem咁就可以1月畢業 可以無咁趕
下年UG點解唔申請OWP做一年野先?
Master 海外學費好溶下

要睇清楚佢一年有冇開3個sem
同埋take 科時要預先連劃好
因為有d科可能summer唔開
到時summer 冇位或唔開就坐喺度
已經遇到第一個挑戰
電匯交留位費 跟住張payment instruction入swift code之類啲資料 搵到cibc 但full address有啲唔同 見個名一樣照揀 結果一日之後過payment rejected
直接email 問學校
答完冇答過
唔好意思 想問下即係香港申請owp就由入境開始計3年,係加拿大Inland申請owp就由申請個時開始計3年期限?
所以我只係報佢寫明係1 - year
唔該晒🙏🏻唔怪之得你話讀兩年書過到去先申請owp會好啲。我都係諗緊而家申請咗讀完個master可能都差唔多過咗期
前兩日比人reject 咗個study plan 仲有三個月時間 唔知搞唔搞得掂, 好絕望
衰咩?
之前批得快左好多
由2個月縮到1個月
不過最近罷工應該也會慢返
知道衰咩應該趕到既
話我離開加拿大個理由唔夠強,之後又話我過唔到financial proof ,但我都幾肯定我夠錢過到
你寫左幾錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞