[喪屍/人性/有甜]- 屍•家•馬鞍山(逢二/四/六/日更新)

433 回覆
130 Like 5 Dislike
兩日先出一篇好唔夠喉

Agger
兩日先出一篇好唔夠喉

Agger

Agger
可唔可兩日出兩篇
兩日先出一篇好唔夠喉

Agger

Agger

Agger
岩岩逃離院長魔掌,轉個頭就落入主角魔掌
支持樓主寫故 但睇到呢度就夠了

Agger

Agger

Agger

Agger
不如唔好加咁多甜 屍故有咁多甜唔好睇
Btw文
等好耐
不如唔好加咁多甜 屍故有咁多甜唔好睇
Btw文

其實,呢嗰係喪屍甜故嚟。
之後嘅甜仲會更多...
留名

Agger

Agger

Agger

首先多謝各位巴打支持。

我已經盡力去打,為表誠意,下星期開始會改為一至五每日更新,對每日做足十二個鐘嘅我嚟講,已經係極限。況且我每次都會對比故事流程同校對一下先出故,所以我唔想趕住出而影響質素。

希望大家繼續支持!
留名
巴打加油

Agger

Agger

首先多謝各位巴打支持。

我已經盡力去打,為表誠意,下星期開始會改為一至五每日更新,對每日做足十二個鐘嘅我嚟講,已經係極限。況且我每次都會對比故事流程同校對一下先出故,所以我唔想趕住出而影響質素。

希望大家繼續支持!

支持

Agger

Agger

Agger

首先多謝各位巴打支持。

希望大家繼續支持!

巴打因為我本身住馬鞍山好有代入感覺得好正呀

Agger

Agger

首先多謝各位巴打支持。

希望大家繼續支持!

支持
Chapter 25 - 去或留?

「呀,你做乜呀!」小喬用手把我推開。「我唔係咁隨便㗎,唔該你尊重啲!你咁樣同個死肥佬有乜分別?」

「吖...對唔住,我一時忍唔倒...」我連忙道歉。

「哼,今次就算數,幫我睇下個額頭有冇損咗啦!」小喬看來不是太生氣。

額頭只是紅了一點,傷勢並不太重。我們便繼續剛才的方法去找衣服,雖然當往上望時,我又不由自主地分了心,但她最終也成功找到她需要的尺碼。

「咦?做乜攞咁多件?」小喬下來時拿著多套上衣。

「攞嚟替換吖嘛,費事次次都要問個惡死阿姐。」説罷便放下手上衣服,背向著我説,「你擰轉面,唔準偷睇呀!」

又是考驗理智的時候,我何止想偷看她美麗的胴體,更加想一親芳澤。

「好喇,行得...」機會轉瞬即逝,小喬已經換好新的上衣,收拾好準備離開。

轉眼已經返回房間,幸好,陳院長並沒有像預期中出現。

「你冇事吖嘛?」Karen 關心地問到。

「冇乜野喇,有心。」小喬答道。

我們開始討論今後的安排,很明顯繼續住在這裡已經不再安全,但因小喬要帶著旋旋一起逃難,她好像仍沒有下定離開的決心。

「其實,留喺度未必有事㗎啫!」小喬説道,「我哋咁樣走好似好危險...」

「吓,個衰人咁對你,你仲...」Karen 激動地大叫,突然想到仍在熟睡的旋旋,於是把聲音壓低後道,「你仲留喺度,佢只會變本加厲,到時可能你嗰女都有危險!」

「吖,我都知,不過我一個女人仔,又帶住個女,都唔知可以去邊...」小喬猶豫不決。

「唔怕,我屋企離呢度唔算遠,你跟住我哋走,一定安全過留喺度!」Karen 繼續説服小喬,「況且阿 Roy 都會保護你哋,我都係全靠佢先嚟倒呢度,係咪呀,阿 Roy?」

「吖...係呀,我會保護你哋,放心跟我走...」我明白 Karen 的出發點是好,但我好像被她擺了一道。更何況以我的身手,能保護自己已經萬幸了。

小喬仍在猶豫,可能我真的不能令她覺得放心吧。

「Boom...」遠處突然傳來爆炸聲,我們望向窗外,看見一架直升機機尾冒煙,正左搖右擺地向著我們這邊飛來...

直升機下墜的速度很快,我們來不及反應,只能在房內趴下或伏著。不久我們便能感覺到直升機以超低的高度飛越我們屋頂,産生巨大的震動和聲浪,之後再也沒有聽見聲響,不知是否已經墜入海中。

「咦?係咪有軍隊嚟救我哋?」Karen 問道,「琴日新聞話駐港部隊已經出動,會儘快恢復社會秩序,叫我哋唔好出街等侯進一步消息。」

「不過睇頭先個情況,唔係好樂觀...」我想起剛才的直升機。地上的人被襲擊可以理解,但喪屍又怎樣去擊落直升機呢?它是否因機件故障才墜毀?如果喪屍真的有能力去擊敗軍隊,那我們這些手無寸鐵的平民豈不是如待宰羔羊?

正想得入神,遠處開始聽到一些呼喊聲。凝神一聽,這些叫聲一點都不陌生,這正正是前幾天第一次遇見它們時,它們在追殺找尋獵物時的叫聲。

我和 Karen 立刻走出房間打算向外觀看,甫踏出房門,便看見喪屍群在年華路口湧過來,我立即向房內的小喬叫到,「小喬,即刻抱起旋旋,我哋而家就要走!」

小喬好像不明所以,我們便跑回房中,我不由分説便抱起旋旋,Karen 向小喬急道,「好多喪屍跑緊嚟,再唔走冇得走!」

Karen 不理仍在猶豫中的小喬,手拉著她便走,我緊跟著她們跑到一樓,Karen 已經閃身走進一房間中。

我跟隨著進去,要我抱著一個七歲的孩子奔跑簡直是苦差,再走下去,我一定很快體力不繼。

定神一看,房間內放滿了各式各樣的用具,看來,這裡是一間康樂用品貯存室。

房內盡是一些康樂用品如球拍,高爾夫球棍及一些戲劇道具等...吸引我眼球的,是房內的兩樣東西...
Live
巴打加油 不過好似多甜左啲 成日以為比人騎劫左
馬友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞