[喪屍/人性/有甜]- 屍•家•馬鞍山(逢二/四/六/日更新)

433 回覆
130 Like 5 Dislike
Chapter 42 - 再遇

「大佬!」Keith 不理會四周的環境,向我大叫著。

我立刻飛奔走到他面前,與他熱烈地擁抱起來。Keith 的笑容掩蓋不住他的憔悴,他們之前的路應該不易走。

「細佬,好耐冇見,掛死我喇!」我興奮地道。

「阿哥,我都係!」Keith 説罷把我摟得更緊。

「吖... Vicky 佢哋呢,唔會?」我不其然擔心眼下看不到的人。

「佢哋喺上面!我諗住出去搵啲嘢食同日用品,所以先出嚟,Vicky 佢行動唔方便,所以由 Suki 陪住佢。」Keith 答道。

「佢唔方便?整親?咁嚴唔嚴重?」我擔心道。

「吖,不如上去先講!」Keith 示意我向外望,我看見有喪屍在隧道口徘徊,可能剛才 Keith 的叫聲引起了它們的注意。

電梯到達一樓大堂,我不忘向四周視察,這時 Keith 説道,「放心啦!呢度得部𨋢可以上落,喪屍應該唔識用。地下樓梯口度門喺向外推,經驗話我知佢哋唔識拉開啲門。以防萬一,我都堆咗啲雜物喺門口。後樓梯又鎖住曬,只可以喺𥚃面開,所以應該安全。」

一樓母嬰健康院的大門緊閉著,Keith 上前扣著門,透過小窗叫道,「Suki,係我呀,開門吖...」

「你咁快番嚟嘅?」Suki 打開門後才注意到站在 Keith 身後的我,「哦?阿... 阿 Roy?Vicky!阿 Roy 番咗嚟喇!」

「你快啲入嚟啦,我去扶佢出嚟!」Suki 興奮地走進診所內。

我走進診所之後,Keith 謹慎地把大門鎖上。對著大門的是一個詢問處及辦公室的地方,左手邊是一個放滿嬰兒床的房間,而她們身處的,是右手邊的候診大堂。大堂四周圍著的,應該是診症室的房間。

Vicky 在 Suki 的攙扶下慢慢地走過來,她雖然面色蒼白,但臉上仍掛著一副興奮的笑容。

「真係你呀阿 Roy?」Vicky 眼泛淚光,「你去咗邊吖?知唔知我哋搵咗你幾耐... 我以為... 我以為... 以後都見唔倒你...」Vicky 説著已經飛撲過來摟著我,在我肩上訴説著。

「對唔住,要你哋擔心...」我輕拍著她的背脊,「你係咪整親腳?比我睇下...」

「邊個話我整親腳喎!我... 我唔舒服之嘛!」Vicky 臉紅著説。

「吖,我都係聽 Keith 話你唔方便...」我摸不著頭腦。

「哦~哈哈哈... 乜你原來整親腳呀?哈哈...」Suki 已經忍不住大笑。

Vicky 看來十分尷尬,「咦... 唔係呀,人哋 M come 咋...」

我被她們笑得面黃,看來我成了他們今日的一個大笑話。

但這種感覺卻十分親切。

因應 Vicky 的追問,我娓娓道出這幾天的經歷,當然一切激情的環節以及小喬變異後的事情,我都沒有如實説出。

在我的敘述間,我留意 Vicky 強忍著痛楚。

「喺咪好痛吖?不如我出去搵藥比你食先,番嚟再講過!」我説著便打算動身。

「大佬我同你一齊去!」Keith 也準備好和我出發。

「唔得!」他們被我意料之外的大反應嚇倒,「對唔住嚇親你哋... 要兩個女仔留喺度太危險喇,呢度係可以防倒喪屍,但更恐怖嘅,可能係同我哋一樣嘅"人"。」

Keith 好像明白我的意思,「咁,大佬,不如比我去吖?橫掂我本身都諗住出去...」

「唔洗喇!既然出去主要係搵 Vicky 啲藥,比我幫下佢手啦。你個樣都好攰喇,呢幾日都應該辛苦你喇,你不如唞下啦!」

Keith 沒有再堅持下去,看來他真的十分疲累,「咁大佬,你有冇咩武器?」

「完全冇,淨係有部單車泊咗喺出面。」我説。

「你之前比我把切肉刀可以比你用,不過已經有啲崩咗。」Keith 説完便把連套的切肉刀及背囊交給我,我打開刀一看,可見切肉刀與他們都應該經歷過一定的風霜。

「咁好啦,我出發喇,你哋都小心啲!」我走向大門方向。

「等埋我!」説話的竟是 Suki,「我頭先都想出去㗎喇,不過又要睇住 Vicky... 而家 Keith 喺度我就可以放心出去喇...」

「吖,但係...」我看著 Keith,但他沒有太大反應。

「但係乜吖,你唔係信唔過你細佬呀嘛?況且,我哋而家都交換咗人質啦,怕乜喎...」Suki 努力遊説。

「算啦,你比佢去啦!佢之前跌咗落坑渠成陣味,佢想換咗成套衫好耐㗎喇。衰婆,揀開記住同我攞埋!同埋阿 Roy,記得睇住佢呀!」Suki 也和議道。

其實,我最擔心的,不是這一樣。

「大佬,唔好睇佢弱質纖纖呀!佢係喪屍殺手嚟㗎,哈哈...」Keith 好像看穿了我的想法,但仍不能消除我的擔憂。

「放心喎,我唔會連累你嘅...」Suki 説著便背著背囊向大堂走去。
出得太慢啦
出得太慢啦

下篇屌suki?
下篇屌suki?

唔係Vicky咩
得既話仲可以同佢細佬交換上添
總係覺得細佬無咁好死
咁Karan點
總係覺得細佬無咁好死

總係覺得細佬無咁好死

換妻
總係覺得細佬無咁好死

換妻

多人會議
總係覺得細佬無咁好死

換妻

帽事既
可能已經食左
Live
Chapter 43 - 與美同行

我再次回到地下的大堂,我先要求 Suki 跟在我的身後,然後探頭出去觀察一下四周的環境。

因為不能直接從十字路口前往市中心,看來我們只可以經由行人隧道走過去。但隧道口附近有數隻喪屍在徘徊,我們必須想辦法引開它們,才能避開那危險的地面穿過去。

「Suki,你介唔介意坐單車後座?」我問道。

「哦... 我 OK 呀!」Suki 爽快地答道。

「嗱,你跟住我靜靜雞出去坐上架單車度,然後我就試吓可唔可以引開佢哋,情況許可就衝入隧道踩過去。不過我會踩得幾快,你記住捉實我。」

Suki 點頭示意。

我便快步離開大門口,踏上在出口不遠處的單車。

Suki 亦跟著走到車旁,但好像無從入手。

「嚟,好似我咁坐我後面,然後捉實我條腰。」我示意著。

「嗯...」Suki 按指示坐下,動作有點生硬。

「好喇,出發啦,捉實呀!」為了讓 Suki 適應,我只有慢慢地前進。

我們差不多到隧道口,一隻喪屍好像已經發現了我,我唯有加速衝過去以避免與它近距離接觸。

「Suki,坐穩喇!」説罷我便立刻加速前進。

「呀!」突如其來的加速加上顛簸的路面,令 Suki 不其然叫了出來,也把我抱得更緊。

Suki 的叫聲引來其他喪屍的注意,它們立刻跑往我們離開的唯一小路。

面前只有一個選擇,我大叫 Suki 伏著我背後,便高速地穿越了小路。

此時我感到 Suki 已經完完全全地抱緊我,差點令我透不過氣來,美麗肖臉完全埋藏在我的後頸上,但這動作也為背部帶來了柔軟的觸感。

一直高速地踩到錦英路口,我才回過頭來觀看。

喪屍已經被我拋開一段距離,故沒有再向我們追趕。

Suki 感到我把單車停下,便抬起頭四處張望,得知所處何地後問,「過唔倒去?」

「係,喪屍數量太多,冇可能直接過去。如果落隧道就一定引埋佢哋追嚟,如果迎頭有喪屍我哋就變咗困獸鬥。」我解釋著。

「咁即係要番去?」

「唔得,而家引咗好多喪屍喺附近,番去好危險。不過我知道富寶條長樓梯前有條小路,應該可以通去新港城二期果邊...」我説道。

「咁好啦,到咗叫我...」她説罷,已經重新伏在我的背上。

她的信任令我產生巨大壓力,我不知道自己的判斷是否正確,我甚至有少少期望 Suki 能把我的想法推翻。自從與 Karen 分別後,我所做的決定都帶來了嚴重的後果。

「唔好諗喇,行啦!」背後傳來支持的聲音。

得到鼓勵後的我不再猶豫,為了儘可能不被喪屍發現,我靠在行人路上的樹叢邊,緩慢地前進。

單車鏈發出低沉的「吱吱」聲,我儘量用慢速運轉著腳踏,以減少單車鏈因空轉而產生的聲音。

越近小路,心跳越是加速。

已成功潛伏到行人過路處附近,但我們的移動始終引起了喪屍的注意。

我二話不説拼命加速,喪屍也毫不猶豫地向我們怒吼狂奔。

幸運的是,路上有不少棄車和鐵欄阻礙著喪屍的前進,才不至於把我們的去路堵住。不過,事情沒有像計劃一樣進行。若然在小路有迎面而來的喪屍,我們的結果,只有一個。

沒有空細想,單車已經走進健康院旁的小路上。

單車的速度與顛簸令 Suki 再次把我抱緊,我努力注視著前方的路,心裡祈求著不要出現喪屍的身影。

看來今天的運氣不是太差,在我極速狂飆下,已經能看見不遠處的仁濟中學。

可能喪屍爆發那天是周六,這邊的學校沒有太多的人流出現,沿路都沒有"人"影,我回頭確認沒有喪屍追來,便放慢腳下的速度。

微風輕送,本是郊遊燒烤踏單車的好季節。若不是喪屍爆發,今天我應該在辦公室處理著堆積如山的文件。反而在喪屍事件爆發後,我才有空在週四的下午這樣休閒地踏著單車。

「到嗱?」感受到車速減慢的 Suki 再次探出頭問。

「未,只不過暫時回一回氣,因為好戲在後頭。」單車走到了鞍祿街口,遠望的是我們此行的目的地,新港城四期商場。
live左
多啲
健康院係咪母嬰健康院
點解踏咁耐先到董之英

睇唔明條路點行
健康院係咪母嬰健康院
點解踏咁耐先到董之英

睇唔明條路點行

定係踏番上斜
健康院係咪母嬰健康院
點解踏咁耐先到董之英

睇唔明條路點行

定係踏番上斜

健康院係母嬰健康院。
主角一開始要避喪屍,沿西沙路往西貢方向走,到錦英路路口停。
發現冇喪屍追後,再沿西沙路往市中心方向折返。
期間以慢速行走減低喪屍注意。
然後再抄小路往學校方向。
點解今日咁短咁
下個主角會中出既女係邊個呢
開頭西貢啲喪屍咁多,但入返馬鞍山點解感覺上少咁多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞