[喪屍/人性/有甜]- 屍•家•馬鞍山(逢二/四/六/日更新)

433 回覆
130 Like 5 Dislike
Chapter 12 - 消失的強哥

一言驚醒,我們望向露台玻璃門,果然看不見強哥的身影。但由於玻璃門只看到整個露台的一半範圍,另一半被石屎牆遮蓋,我們無法得知牆後的情況。只有走過去打開牆上的小窗,或打開玻璃門才能查看清楚。

我們走到玻璃門邊,嘗試側身窺看門外的情況,門外除了一些衣架用具及盆栽外,甚麼都沒有。但是我們不能夠看清強哥有否躲在牆後。最令人忐忑的,是我們看見原本綁住強哥的滑鼠線,已經被人擱在一旁。

「洗唔洗搵佢哋幫手,好似有伏...」Keith 問道。

「嗱,我開門出去睇,你攞住把刀殿後,冇事嘅!」不知哪裡來的膽,不過我不想每次都要找 Ben 幫忙,因我覺得我們不是同路人,總要自己照顧自己。

我與 Keith 打了個眼色,便將手放在鎖上準備把門打開。門鎖「躂」的一聲打開了,我的心跳不斷加速,眼望著死角,以便一有任何風吹草動,便立刻把門重新上鎖。

沒有預期的衝擊,我便把門除除打開。我只把門打開了一半,跟著便快速地把頭伸出去看並立刻縮回,結果是在意料之內。

我把門打開多一點讓自己通過,我一手拿著刀探出去,果然甚麼都沒有。

我四處張望尋找強哥身影,但這個人好像人間蒸發般消失了。

我把刀放回腰間,並示意 Keith 可以出來看。「唔見佢,應該走咗!之前喺樓下啲喪屍都唔見曬,應該係佢引走埋。」

「有冇可能爬咗上去?」Keith 向上層張望。

「我頭先都諗過,不過以強哥嘅身形,同條欄與上層嘅距離,可能性都好低吓。」我估算著。

「其實,如果強哥已經引走晒啲喪屍,我哋係咪可以試吓出去睇下而家咩情況?」Keith 問。

「我始終覺得睇定啲會好啲。何況都就嚟天黑喇,而家先出去真係會好危險,都係過咗今晚先算啦。」我始終認為,應該要從長計議才作進一步行動。

「咁好啦。不過使唔使同佢哋講強哥已經走咗?」

「我諗可以等佢哋落返嚟先講,強哥走咗已經係事實,唔使特登同佢哋講啦!不如同 Suki 佢哋計劃吓聽日點行仲好啦。」我説。

我們返回客廳,並告知她們強哥已經離開。他們的反應不是很大,是的,誰會去理會一個相識不久又好色的大叔?根本恨不得他早走早著。

「我哋聽日會唔會同 Ben 佢哋一齊出發?」Suki 問。

「同佢哋一齊好似有個照應會好啲。不過,我都唔知佢哋會唔會同我地一齊行,始終大家嘅目的地可能都唔一樣。」我説。

「其實,我哋會唔會落去探吓咩環境?照頭先咁睇,附近應該冇乜喪屍...」Keith 問。

「佢哋走得咁快,如果比佢地發現咗,我哋未必走得甩。」Vicky 有點擔心。

「咁不如上天台望吓?就算走,都要睇定點行。」我提議。

我們再次踏上天台來,天色已經開始轉暗。我們遠望西沙路一帶仍有不少喪屍聚集,但沒有再出現較早前出現的撕殺追逐場面,只是漫無目的地遊蕩著。

「如果要返去恆安,就要經過烏溪沙同市中心。行大路最快,不過沿途應該都有唔少喪屍。」我分析道。「一喺就行馬鞍山繞道,嗰度應該冇人行,有喪屍嘅機會比較低,不過就要行遠啲。」

「我都覺得行馬鞍山繞道會冇咁危險,不過去到嗰邊之前,都要行前面帝琴灣前嘅西沙路,嗰度可能會有危險。」Keith 指著前面一排淡粉紅色的屋苑道。

「無論點行,都無可避免會遇倒啲喪屍,我哋要整定的武器保護自己。」我説。

「嗚......」這時,遠處傳來略高頻的引擎聲,空中的黑點漸漸變大...
Chapter 13 - 軍方直升機?

「直升機!有直升機呀!」Keith 叫道。

「喺咪嚟救我地㗎?喂呢邊呀!」Vicky 興奮地一邊跳一邊揮手叫道。

「咪住,呢架野唔似係嚟救我哋嫁喎。」我放眼望去,這一架直升機兩旁有著向外伸展的機翼,掛著兩個圓筒形的發射器。無論甚樣看,都不像一架救援直升機。「呢架應該喺一架武裝直升機嚟。」

「有乜所謂吖,比佢地發現我哋都好呀!」Suki 沒有理會我,繼續與 Vicky 一起揮手。

我掃視其他屋的屋頂,果然有不少人也走到屋頂求救。這頓時令我覺得充滿希望,因為存活的人也不少。

「你睇,其他屋都有人吖!Hello!」Vicky 興奮地與其他人揮手。

直升機徘徊了一會後便向西貢方向飛去,巨大的引擎聲在街上牽起了一陣騷動,但一切很快便平靜下來。

「咦?頭先唔係有直升機咩,好鬼死嘈!」Kimi 與 Eva 一起上了天台。

「喺呀,喺呀!不過佢哋飛嚟睇咗陣就去咗嗰邊嚕。」Suki 指向西貢方向。

「咁喺咪好快有人嚟救我哋?」Kimi 問。

「唔知,不過我希望喺。」我向著遠方的西貢望去。

我們回到大廳,電視仍在播著重覆的新聞。Kimi 亦已放棄嘗試上網,我們在客廳閒談,訴說著大家去西貢的原因,或事件發生的可能性等。可能大家都只是在今天才相識,談話內容不是太深入,我想大家都只在打發時間罷了,可況今晚過後,我們會否走在一起也是未知數。

「一節最新消息!」電視響起了久違的公佈。「政府宣佈,由於新界東部發生嚴重事故,封鎖區內情況未受控制,仍有為數不少嘅暴徒進行破壞,政府需要動員本港可用人手去恢復社會秩序,遂於下午七時宣佈全港進入緊急狀態。駐港部隊亦已經奉召主出動。以下,為政府頒布緊急狀態下市民的應變措施...

1/喺封鎖區,即西貢及馬鞍山一帶嘅市民應採取防禦措施,防止暴徒進入室內。所有該地區既市民應立刻返回室內,留意門窗是否已經鎖緊,遠離窗邊以防止吸引暴徒注意。軍警已經出動以協助封鎖區市民,請密切留意政府最新公佈及安排。

2/新增沙田為戒備區域,與將軍澳及彩虹一帶市民一樣,應儘快返回室內,等侯政府進一步安排。

3/為防止不實訊息引致不必要恐慌,封鎖區及戒備區嘅對外通訊已經中斷。任何人未得政府許可,不得出入相關區域或進行拍攝採訪,違者會被即時拘禁。

4/非封鎖或戒備區域嘅市民,一切生活如常。但不得靠近封鎖或戒備區域,否則亦會被即時拘禁。

重覆一節政府宣佈...」

「超,乜野暴徒啫,喪屍就喪屍啦!成日忍瞞事實!」Keith 怒道。

「比著你都會咁做,如果唔係全港都會亂曬。」Ben 插咀道。「何況都冇人可以證實呢啲係咪喪屍,叫暴徒好切合適啲。」

「我就唔會咁做啦,大家都應該有知情權,咁樣呃啲市民就唔啱!更何況佢哋都可能有親人喺呢度,你叫人估估吓咪仲衰!」Keith 反駁。

「我明白,不過我覺得應以大局為重...」

「大局為重,大局為重,咁即係你會因為大局而犧牲身邊嘅人?」Keith 沒有等 Ben 說完。「我真係做唔出囉!」

「小朋友... 估唔到你仲係有呢啲咁小朋友嘅諗法,遲早累死你!」Ben 冷眼對著 Keith 説。

「吖,你哋肚餓未?不如我同 Suk 去煮野食囉!阿 Keith 阿 Roy 入埋嚟幫手啦!」就這樣,他們便在 Vicky 的呼喚下結束這場爭論。食物煮好後我們便在大廳進食,大家亦沒有再多的討論,新聞沒有新的消息,外面亦沒有特別事發生。

轉眼已經近十一時,我們亦各自回房睡覺。根據之前的協定,Ben 留在大廳負責值第一班...
Chapter 14 - 第一夜

夜深,人累,但不能眠...

輾轉反側,思考著原因,思考著未來,雖然值得掛念的人最多只有一個,但不知怎的,想著想著,已是一點鐘...

忽然想起因 Keith 與 Ben 的爭拗,忘了問 Ben 今天會否與我們一起出發,如果他肯,我們亦應早點計劃路線,好讓我們一早便能出發。

反正兩點就輪到我值班,倒不如早點下去和 Ben 談一下;想著便拿著我的武器出發。

樓下的廳燈已經關上,故令梯間有點幽暗。但由於窗外仍有街燈照射入屋內,我可以靠微弱的燈光走下梯級。

大廳只有數盞射燈照射著電視柜的位置,加上電視機發出的光,雖然不太光亮,但仍能清𥇦地看見整個大廳。而很明顯,Ben 不在大廳之中。

電視新聞並沒有進一步的消息,我便四處找尋 Ben 的蹤影。

看過廚房,廁所和露台都沒有... 那應該在天台吧。我立刻警戒地將手放在腰間的切肉刀,腳步放輕地走上天台。

我停在通往天台屋前的玻璃門邊察看,沒有發現。於是我便把門推開進入天台屋,也沒發現有人。再走出室外天台尋找,一樣甚麼都沒有。

究竟 Ben 去了哪裡?莫非他偷懶回房休息?是否應該去叫醒他?但剛才的事件已經弄得不太愉快,現在再去叫醒他會不會加深誤會?反正我都已經起來,而且大家都累了,想休息多一點也十分正常。唉,還是算了,無謂加深大家的誤解。反正我四圍看看也不是一樣?

我走近天台欄邊向四周觀望,除了街燈,四周一片寂靜,沒有多餘的燈光。附近亦看不見有喪屍,遠眺西沙路,也沒有喪屍的蹤影。

難道喪屍都需要休息嗎?還是他們在埋伏著等待獵物?此時,視線上的一扇門吸引了我。

我正豫疑是否應該去查看一下,忽然身後傳來一把熟悉的女聲。「喂,你喺度做乜呀?你又瞓唔著呀?」説話的是 Vicky,好在她是站在玻璃屋門前跟我説話的,我才沒有被她嚇倒。

「喺呀!見就嚟到我當值,又瞓唔倒,咪早啲起身囉!」

「係𡃓,唔見阿 Ben 嘅?」Vicky 四處張望。「你頭先又望緊乜呀?」

「吖...我都唔知佢去咗邊,啱先搵過一樓冇,所以先上嚟天台搵,不過就比我發現咗一樣野,你過嚟睇吓嗰度...」我指著不遠處地產舖的後門。「你睇,嗰度係地產舖嘅後門,喺我們走果陣,我親眼睇住阿 Ben 已經閂埋咗度門,不過而家又再開番。」

Vicky 看著那半開的門,再四周打量後説。「周圍都好似冇喪屍,不如...落去睇吓囉?」

原本我只想在這裡看看便算,根本沒有打算落去冒險。況且在地產舖等著我們的,又其實會不會是一大群的喪屍?

「如果,你唔想去就算啦...」Vicky 露出失望的神情。

「唔係...其實我都想落去睇嫁啦,你肯陪我仲好添!」美女叫到,我只有硬着頭皮應承。

我們走到一樓,我帶著她走進廚房。「你咩都唔拎喺手好危險,不如攞住呢個傍吓身吖?」我遞給她一個平底鑊。

就這樣,我們已經站在地下的鐵門前,查看著門外的環境。觀察一會之後,我們便打開門靜靜地前進。

我們慢慢地把門虛掩,在門邊放了一件小物以防鐵門關上。

「妳跟貼我,唔好走失。」雖然只有數十步之遙,但我仍十分擔心有突如其來的危險出現。始終昨天少女被殺的情形,仍然歷歷在目。

Vicky 雖然是提議下來看看的那個,但人走在充滿危機的街上,亦立刻緊張起來,身上每吋的肌膚也好像進入了作戰狀態。

我走到後門旁便停下來,以便看清舖內的情況。不過由於 Vicky 走得太貼,她從後撞上了我的背脊,差點把我撞落地上。

她申一申舌頭,用口形對我説對不起。面對這樣可愛的女孩,我又怎樣氣得下呢?我真的想把這刻停住,不過舖內傳出的聲音打斷了我...
Chapter 15 - 激戰

舖內傳來有節奏的喘息聲,我蹲著探頭進內一看,只見兩個身影在搖盪著。憑室外透進的燈光,可見到一男一女正面對面坐在舖頭的辦公椅上。女方正坐在男方上面,一高一低的起伏著。很明顯,他們在做愛。

女人有節奏的動作令椅子支支地響,男人的手部也不空閒,在撫摸著女人的乳房。由於兩人看來在陶醉地舌吻,我無法看清楚兩人的面容。

我對這場活春宮感到着迷,可惜的是室內只透射著微弱的街燈光,不能清𥇦地看到每一個動作,及兩人的反應。況且在燈光映照間,兩人好像都沒有脫掉所有衣服,也沒有歡愉的叫聲。可能是因為,這環境不是百分百安全的關係吧!

我看得入神,身體亦出現正常的生理反應。我完全被眼前的景象吸引,卻忘了我來的目的,也忘了我不是孤身一人。

Vicky 這時亦探頭去看,看了一會便尷尬地別個頭來。她用害羞又帶點怒意的眼神看著我低聲説。「唔怪得你望咁耐啦,好好睇咩?入面嗰個係咪阿 Ben?」

「你,你未試過咩?有乜咁出奇?」為了掩飾仍是青頭仔的我,我強作鎮定地問。其實我每次參與有異性的聚會,也裝作一臉不羈和經驗豐富,目的是在收藏著真正的我。

是的,不論樣子,身型,成績也是十分普通的我,女朋友從來也只是我的幻想對象。直至畢業出來工作後,在一次朋友的聚會中認識現在的女朋友 Janice。但作為教師的她非常保守,相識半年也只停留在拖手的階段,沒甚經驗的我也不敢再進一步。

「關你咩事呀?你痴線㗎,咁樣問人!」Vicky 發著怒打了我一下,樣子十分可愛,我差點想緊緊抱著她。但我怕把身邊的美女嚇跑,便再也沒有進一步的動作。

「我都覺得係阿 Ben,不過唔肯定。不過,我覺得女嗰個唔係 Karen,所以先望咁耐。」當然,後面一句不是真話。

「咪扮野啦咸濕仔!」Vicky 一眼看穿。「不過如果女果個唔喺 Karen,會係邊個呢?」Vicky 想了一想,「呀!唔通係...」

「殊...你越講越大聲喇!」我望向室內,留意我們有沒有被發現,屋內男女仍然陶醉在歡愉之中,沒有發現我們,只是他們已經變成了老漢推車的姿勢。女人伏在枱上被男人抽插著,她的樣子亦終於映入眼簾,她竟是 Eva!

她在閉著眼,擰著頭抵受著從後而來的衝擊。男人的節奏也不斷加快,看來快要成事。

Eva 與枱的搖擺越見激烈,她努力閉著嘴不讓它發出聲響,只能「嗚嗚...嗚嗚...」地低叫,男人也發出「唔唔...唔唔...」的叫聲,最後伴著一聲「唔......」的長嗚,配合著女伴「嗚......」的叫聲,作戰正式宣佈結束。

「你痴線㗎,唔抆番出嚟,有咗點算?」Eva 怒道。

「Oh sorry,你太正,忍唔倒!」聽聲音,已經十分肯定是阿 Ben。

「睇嚟我哋...」正想轉頭向 Vicky 説回去,卻發現她也在我身後探頭偷看著,我這一轉差點便與她吻上,幸好(或不幸)她及時把臉擰開,但手肘卻不慎觸碰到她的胸部。

我呆坐當地,回味著那一絲的距離及觸感,空氣彷彿仍殘留著她的香氣。

「喂,你唔行,我番去先嫁喇!」Vicky 説著便起身離開。

我立刻拉著她的手,走在她前面,回頭對她説。「危險,我行先,妳都係喺後面跟住我啦!」其實回程很近,也看不出有什麼危險...

就這樣我拖著她的手回到鐵門前,慢慢把門打開後再關上,儘可能不發出一點聲音。正準備走上樓梯之際,有一身影站在一樓的樓梯頂對我們説。「咁夜,你哋兩個去邊度嚟?」説話的,應該是 Suki。

Vicky 快速地收回被拖著的柔軟小手,對被突然的質問有點不知所措。我因害怕 Ben 他們回來會發現我們,我提議不如先進去大廳再談。

在大廳,我對 Suki 説出我跟 Vicky 的所見所聞(當然刪除了一些太激烈的情節)。Suki 聽後覺得十分驚訝,我提議她們不如先回房再談,因 Ben 他們也即將回來了。在她們走前,我叮囑她們千萬不要向任何人提今天的事。

大廳中只剩下我,獨個兒回味著剛才發生的一切。因為喪屍事件的爆發,我可以近距離看到只有在 AV 上才看得到的情節。美中不足的是,現場實在太昏暗了,女主角又沒有裸露著她的身體。

但單是她的叫聲及被 Ben 中出的情景,已經夠我回味了。

意想不到的是與 Vicky 的偶遇。除 Janice 外,這是我第一次拖著其他的女孩子,但那質感完全不一樣。還差點就與她吻上,迴蕩著的芬香,讓人心曠神怡。

此時鐵門外傳出聲響,看來 Ben 他們要回來了...
呼...
一口氣貼十五篇以追回香討及紙言進度。
明天開始便會變回逢二/四/六/日更新...
新台新故 一定支持
留名
馬鞍山撚留名先
屌你老母大細超
故入面啲喪屍係walking dead果種慢慢行既 定world war Z識跑識跳識叫果隻?
利安撚留名
Chapter 16 - 分歧

「咦?阿 Roy,未夠鐘接更喎?瞓唔著呀?」Ben 發現我在大廳後問,他表現鎮定,好像沒有事發生過一樣。

「係呀!成晚典呢典去瞓唔倒,所以咪諗住落嚟早啲接更吹下水囉!咁,你哋...」我擺動手指指向他們兩人。

「我留低咗部電話,銀包,手袋喺舖𥚃面,阿 Ben 話肯陪我番去拎。」Eva 搶答。

「哦!咁出面嘅環境安唔安全?冇喪屍咩?」我佯作什麼都不知道。

「我啱啱諗住同你哋傾吓。吖... Eva,如果你攰就上去瞓先。」Ben 答道。

「哦,好吖,攪咗大半日,成身黐納納,我上去沖涼先!Good night!」Eva 説罷便走上樓梯。

我心想「你緊係要沖涼啦...」轉頭和 Ben 説「咁你有乜發現?」

「我覺得啲喪屍有作息時間,佢哋好似只會喺日頭活動,夜晚就同我哋一樣要休息。不過都有啲例外,我見村口都有幾隻喺度徘徊。所以要再研究下。」Ben 説道。

「其實我想講聽朝我哋會出發去恆安果邊,你哋會唔會同我哋一齊去?」

「而家嘅情況唔係咁許可,一到日頭,佢哋又會回復正常,比佢哋追住好難走得甩。」

「但係你之前唔係話想番去㗎咩?」

「係,不過我再諗過,其實又可以去得邊吖?番到去都未必安全,不如喺度等人救好過。」

其實,我也十分明白,如果沒有需要尋找和守護的人,根本不值去冒險。女朋友在大嶼山 camping 應該安全,不需要太擔心。若果不是 Suki 要回家看父母,我也犯不著去冒險。

「不如你哋都留喺度啦!呢度啲野食都頂倒幾日,再唔係到時我哋拍住出去搵野食都 ok 啦!」Ben 極力勸我留低。

「等我諗下先!」其實,我也沒有拿定主意。

「唔緊要啦,你慢慢諗下。我去瞓先,早唞!」Ben 説著便起身上樓去。

之後也沒有大事發生,與 Keith 交接後,便回房睡覺...

「喂大佬,起身喇!」Keith 在拍我的手。「佢哋煮咗早餐,再唔起身就冇得食㗎喇!」

簡單梳洗後便走到大廳,看見各人都已經差不多吃完了。
「你哋...好似食完啦喎...」

「你怕咩吖?Vicky 一早留定咗最大份嘅比你啦!自己喺廚房拎啦,嘻嘻...」Suki 笑道。

我走進廚房,鑊蓋蓋著一碟精美的早餐。

「嘩!好靚喎,點解我哋果啲冇咁靚嘅?」Kimi 看著我的早餐問。「Vicky,點解嘅?」

Vicky 滿險通紅。「咩呀?你哋果啲咪一樣!你哋食曬之嘛!」

「唔...好味,你哋煮啲野真係好味嫁喎,開舖都得。」我已經急不及待吃起來。

「你哋係咪諗住出發喇?」Ben 問道。

眾人注視著正細味早餐的我,我只有尷尬地回應。「吖...係呀,食完早餐就傾吓點行。咁你哋會唔會同我哋一齊?」

「我哋覺得留低會安全啲。呢度暫時都夠野食,出去預著啲喪屍又走唔切,都係留番喺度等人救。」Ben 好像已經當這裡是自己的家。

「唔洗問我啦,我自己屋企做乜要走?」Eva 説出預期的答案。

「我都冇地方去,唔走嚕...」Kimi 的答案也在預期中。

「咁即係得我哋四個啦!好,食完早餐就傾下點行。」我咬著美味的雞扒説。

「我哋仲要整啲野傍身,雖然唔知有冇用,但都好過手無寸鐵咁出去。」Keith 和議著説。

「Eva 姐,廚房啲罐頭可唔可以比啲我哋呀?我哋留低雪櫃啲生肉同你交換吖?」Vicky 問道。

「應該問題唔大嘅,我可以比一半你哋。應該夠你哋食兩/三日嫁喇,到時你哋都應該搵倒地方落腳啦!」Eva 思考著道。

「應該都夠用,再加埋我哋原本啲乾糧,個背囊都唔輕,太重我哋走起嚟都好唔方便。」Keith 答道。

「喂你同講咗咁耐,點解沒人問我會唔會留低嘅呢?」大家一致地望向聲音來源...
故入面啲喪屍係walking dead果種慢慢行既 定world war Z識跑識跳識叫果隻?

似 World War Z,但會有少少唔一樣。
睇落去就知...
留名,好好睇
幫推
留名
留名
Chapter 17 - Karen 的故事

「我唔想再留喺呢一度!你會唔會同我一齊走?」Karen 突然站起向著 Ben 喝問。

「吓,無啦啦做乜要走呀?」Ben 大感不解。「出面咁危險,真係好無謂。」

「我唔可以再忍受同呢個女人同屋,如果你唔走,我就自己走!」

「你都幾蠻不講理嘅喎,都話出去危險囉,無啦啦做乜要走出去送死?」

「總之我就唔要留喺度!Roy,我老公佢死都唔會走㗎喇,你介唔介意我加入埋一齊走?」想不到 Karen 竟然寧願與 Ben 分開也要離開,我看著 Ben,他像在示意我拒絕。

正當我感到兩難之際,Vicky 突然開口。「好呀,多個人多個照認吖嘛。何況我都贊成你唔好留喺度。」

Ben 怒視著 Vicky,她的眼神也毫不退讓。我明白 Vicky 不滿的原因,但我不想在這時產生不必要的衝突。

「如果 Karen 想走咪由得佢囉!放心啦,我地會盡力送佢去目的地嫁喇!到所有嘢都 settle 之後,你咪番屋企搵番佢囉!如果你唔放心,不如一齊走吖?」我打完場地説。

「你哋想點就點啦!廢事理你哋!」Ben 説罷便離開大廳往上層走去。

「我諗,都冇我嘅事喇何?咁我都閃先。」Eva 亦跟著離開。

Karen 怒視著他們離開,Suki 與 Vicky 大概都明白到 Karen 所為何事,只有 Keith 和 Kimi 摸不著頭腦。

「唉... 我去睇吓有咩新聞。」Kimi 亦離開飯枱,坐在梳化上看電視。

「咁,不如我哋開始計劃一下行程。」我説。「Karen,目的地係咪銀湖?」

「係呀...我隻貓 BiBi 已經一日冇食野,雖然佢應該都冇乜野,不過我都想睇吓佢點。」

「吓,你有養貓㗎?點解唔聽見你老公講嘅?」Suki 感到好奇。

「唉...佢不嬲都唔鐘意我養貓,又點會理佢嘅死活吖,要佢冒險番去更加冇可能。」Karen 語帶無奈。

「算啦,呢啲人,冇咗唔洗可惜。」Vicky 仍然替 Karen 忿忿不平。

「所以,呢個就係你堅持走嘅原因?」我問。

「其中之一啦,另外係對佢感到失望。」Karen 看見我們疑惑的眼神,便解釋道,「我琴晚見倒你哋兩個落咗街。」Karen 繼續説道,「所以,我都見倒阿 Ben 同嗰個女人出咗去。」

Karen 稍為停頓,「唔知係咪有心安排,我哋間房係可以望倒地產舖嘅後門嘅!琴晚我唔係好瞓得著,所以喺張床度典嚟典去。隔咗一陣,我聽倒度鐵門「嘭」一聲閂埋咗,所以咪望落街睇吓啦。」Karen 聲音略帶顫抖,「點知...點知就見到 Eva 條八婆蹺住我老公隻手,挨到實一實咁走咗入間舖度好耐。雖然我見唔到佢哋做乜,不過都唔慌好野...」

「可能,佢,佢哋真係有正經野做呢。」知道真相的 Vicky 想安慰 Karen。

「哈哈,咁你哋兩個睇倒啲咩吖?」Karen 冷笑著說,「有啲野唔冼親眼見都知,因為佢已經唔係第一次。之前有朋友見到佢同其他女人去爆房,我之後問佢佢又係死都唔認。」

「我哋都冇乜感情嫁喇,不過因為唔想離婚令家人唔開心,所以拖住先。琴日諗住同佢啲朋友入西貢食海鮮,點知突然發生咁大件事...」

「吓,喺西貢?咁咪...」Suki 掩著嘴道,「不過又唔聽見阿 Ben 講嘅?」

「唉,佢嗰啲係酒肉朋友嚟嫁啫,點會理佢哋既生死吖,佢提都費事提啦!佢喺人面前最鐘意扮正義,扮好人㗎啦,如果比你哋知道佢有朋友喺西貢,又問佢去唔去救,佢都唔知點答你。」Karen 繼續訴説。

「算啦,而家大家都唔同路喇。琴晚我哋見到佢哋兩個偷情,都戥你唔底。放心啦,我哋一定會撑你嘅!」Vicky 搭著 Karen 膊頭道。

「好啦,咁我哋定一定路線先!我知道呢度去銀湖應該有兩條路可以行,一條係直去行西沙路,另一條就行近海旁嗰邊。我琴日見到帝琴灣之前有條小路,不過我唔肯定過唔過倒去烏溪沙嗰邊。」我説。

「我之前同啲 Friend 行過,小路一直行到盡會有條路穿過馬鞍山繞道,去到烏溪沙。況且條路平時比較少人行,可能安全啲。」Keith 説道。

「行嗰邊要經過帝琴,希望嗰邊冇乜喪屍啦!」我補充,「不過,我都贊成行呢條路。女仕們,有冇意見?」

「你哋決定啦!咁到咗銀湖,喺咪就番恆安?」Suki 仍是想念家人。

「係,恆安係目的地。先送咗 Karen 番去,我諗大概半個鐘倒,睇情況再出發,應該下晝就到恆安。」我預計一下時間。「咁好啦,大家番房執袋,十五分鐘內落番嚟,記住留番啲位擺嘢食...」
加速
頌安留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞