多倫多生活討論區 57

1001 回覆
4 Like 7 Dislike
香港合格率得25%
呢邊點都冇25%咁低
呢邊合格率差唔多有6成
咁你喺哩邊唔擰頭都應該會肥你嘅
考落覺得個要求似返真係日常揸車
唔係香港嗰種為考而考戇鳩鳩咁
最大分別係要求揸夠快同決定快
慢係即fail
都好附合日常揸車應有嘅要求呀
香港考限50就揸30 過唔到線就停喺到等到無車
喺香港考完都未必夠膽同人講識得揸車
所以咪話最大分別
齋計考牌兩地最大分別係咁
姐係加拿大唔可以安全至上慢慢黎咁揸去考
你本身有冇車牌
我本身喺香港有5年牌
揸咗2年雪咗3年
但因為香港個種考試方式係最好咩都慢慢黎安全咁揸係最好,唔知加拿大點樣平衡安全慢同正常車速
慢慢揸唔代表安全當你影響到交通導致意外你就係最唔安全嗰個
你當平時揸出路面咁 冇咩特別嘢就跟牌行
搵師傅上返1-2堂學下d rules 感受下
你就知自己幾時rdy考
呢邊考牌乜都慢就會死得好慘
Family Day有咩做9fingfing啲嘢又唔開
我以我廿年雪藏牌既經驗來講
1. 劣豬腸既手勢要改,呢度可以交差手,以前學車師傅就唔比交差手
2. 轉彎要睇多好多野(行人,對頭車),唔係你綠燈就大晒可以直接去
3. 上高速再做一次轉線,入高速就要踩行油上到夠速度先入,轉線就要把握好時間,真係做唔到,唔好夾硬做
4. 我考G個時唔使做3手掉頭,平行泊車個d,所以無咩練,如果而家都唔使既就自己考到再練下啦
唔該哂巴打
因為其實正常轉線個啲我都幾順,但我泊車好L廢個d人黎
返工
仲要見幾個舊年由HK返嚟以前既客
我係香港都係覺得揸得慢比人瘋狂爬頭個感覺仲危險 一間其他人一個唔覺意唔知你咁慢對埋黎仲慘
所以我個時P牌就算上highway都係跟牌行
做左幾年,離開左junior 比人老點既年資,慢慢洗緊底轉入in house 做logistics
無專業沙紙既我黎講算唔錯
呢邊地大,多倉。我算好彩係上年年底物流黃金時間轉左依加呢份

我呢行好多都係customer service 轉行入黎我以前係香港都係做19 customer service
我手車屎,右線行80㗎咋

140真係好撚驚,太快了
有無人聽過多倫多記者阿聰

https://t.me/hkcanadians_secrets
做車身我驚你仲想死

一個星期六至七日,每日九至十四小時,又要體力勞動又要有技巧,仲要索粉塵同天拿水

不過人工係高嘅,肯加多啲班有機會稅後上四千

利申,無本事搵咁多,賺佢三千鬆啲就收手,我真係頂唔順
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞