多倫多生活討論區 57

1001 回覆
4 Like 7 Dislike
人地印度仔要讀兩年書先有張類似owp嘅野
你講到好似好委屈咁款jm9
你未見過返工都有women stream ?
我個行呢到無得做而家搵新工都係吹soft skills
唔係,係覺得it有得build up a new career
事在人為min wage一樣養到
唔好對it太大幻想
宜家變得好快 3-4年應該只需要現時3-4成人
其餘6-7人會失業
咁嗰十堂教得好唔好
洗唔洗再補鐘
補一兩堂咁有信心
我自己都廿年雪藏牌
講真頭5堂都真係完全當自己由頭學起點控制好架車
你重要顧呢度d轉彎規距,stop sign,高速轉線咁多野
直接上G牌得一次機會,唔得你又要由G2開始玩過
唔係急住即刻要個牌揸車(不過急都未必有車即刻買到)
不如就真係練到有把握先
唉,我而家諗轉行,就係好驚好似之前咁入錯行(d 野唔transferable (除左soft skill) )

唔怕捱唔怕一開始人工低,係想有得上流。唔想入錯行搞到40歲仲要擔心錢/俾人裁

利申3大 grad,學習能力強,之前份工唔錯(唔會番HK)

見d朋友做it既過到黎勁好水好envy

有諗過再專d,physio / Vet,但係最少讀6年,無咁多錢/青春

Sor 好多苦水,無咩朋友
坦白講 it最有風險
AI發展係停唔到
除非確保自己撈得入AI圈
否則仲衰過做廚/做牙醫助理/剪頭髮
咁做藍領或者廚師
去到邊都唔怕無工做
你見到好水姐,呢度大把IT人搵唔到工
咁我又無雪咁耐 考到牌都係幾年前既事 係新年有機會會借吓親戚車揸一兩圈咁囉
同埋其實我都20歲以上 香港牌齡又夠四年 其實G 同G2 除咗要0%酒精同唔可以教人揸車有咩分別
成30歲就唔好淨係睇好景果堆啦
俾我係你真係入行做裝修好過
讀醫護類唔怕俾人雞
私人師傅都幫到做bde $250
真係睇識唔識揸 唔識嘅話搵個師傅分分鐘貴過學校
RRSP高人工先有啲用
黎到頭兩年人工唔會高啦
RRSP既contribution room
https://www.sunlifeglobalinvestments.com/en/insights/investor-education/getting-started/rrsps-know-your-limits/#:~:text=Your%20RRSP%20contribution%20limit%20for,bullet%20point%20below%20for%20details.
RRSP contribution limit
The total amount you can contribute to your RRSP each year is made up of your contribution limit for the current year plus any "carry-forward" contribution room from previous years.
Your RRSP contribution limit for 2023 is 18% of earned income you reported on your tax return in the previous year, up to a maximum of $31,560. For 2022, the dollar limit was $30,780. If you have a company pension plan, your RRSP contribution limit is reduced – see the last bullet point below for details.
you can save your contribution room for later years
反正有得stack唔用又唔會無左
我同老婆啱啱收工咋。 long weekend 變咗long workend。好多瓣都係要OT㗎喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞