多倫多生活討論區 57

1001 回覆
4 Like 7 Dislike
大多百好過啦
呢個真
單純睇錢一定最快收皮
搵唔搵到錢好睇大環境氣候
IT at least 24年後先有機會翻身
講緊soft landing成功
如果衰退就真係唔敢想像
同埋啲人話直接考到FULL G保險貴啲 咁我不如直接考個G2返嚟算啦
好心拉埋Line 2上去啦
咁快搵到工咩
你本身邊行

唔係咁易嫁30先白紙入IT,我轉依加呢份工之前都好羨慕啲IT人野野都6 digit,都有考慮過轉行,最尾都打消左個念頭
可唔可以講下點解24年會有機會翻身?
不過IT比人既感覺係永遠有上有落
2000年之前又係神科神工,之後去到2010年年代都係冇咩人吹奏
到2010年代到2020年又開始變左神科神工,然後上年又開始衰退
Oh...didn't realize that
Got my licence 45 years ago
要怪就怪自己生錯性別啦

利伸 I know that feel
息口問題
宜家smart money 都唔會咁多流落IT industry
24年打後改善到息口IT咪會上返
你齋講年份無咩意思
都要睇返環球經濟發生緊咩事+本身It嘅發展
唔係隨口up個年份
宜家都盡量控制支出
隨時有個歷史大浪衝埋嚟
個破壞性係可以40年都未經歷過
呢個真係笑到pk
男朋友話想補充下
佢LinkedIn 做咗好耐networking
有HR內推
可能因為咁而易d有offer
130K唔係正常Junior 會有嘅數
130k嗰份本身require 5年工作經驗
有4輪interview
除咗普通interview 之外
其中係要即場考coding

Junior 佢搵工見到50K起計都有
一般60-80k junior 會比較實際(段片都有講)
佢話唔希望比嗰錯覺人覺得130K係好正常嘅事
去到依家繼續每日用4hrs去擦題&學新嘢& 用免費source 幫人去debug,仲有上course 去補返啲cert
(最後佢份工要做coding 之外,仲要做web designer)

喺香港嘅時候返緊一份marketing嘅工
放工之後每日自學四個鐘
連續兩年
中間仲會不斷send信免費幫一啲中小型公司做佢哋嘅project
做咗好耐免費勞工

我就唔多信有人會咁做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞