多倫多生活討論區 57

1001 回覆
4 Like 7 Dislike
呢排it 好難搵工
呢到藍領工作收入穩唔穩定?
香港某d藍領好似好唔穩定,要好天斬埋落雨柴。
呢個真⋯
幾年前30歲入行都有野玩下
宜家chatgpt咁樣搞
真係咩infra/devops/system design都唔會夠佢嚟
只要做到benchmark 由gpt自己不斷trial &error 去搵solution 一定快過同平過請人做
預計3-4年就會成熟到 到時it人變真condom
做commercial weekend 唔洗做
不過無network 既話一定係不停cold call
補充返
係commercial real estate
我VP都係貪佢搵到錢之餘,weekend又可以放假,同埋返工flexible 先入行
我睇緊咩 IT先容易裁
去做有工會的藍領,政府工 先係鐵飯碗
我覺得一般般
我補多左三四個鐘到
公司會介意,佢跟team嘅話個team lead會介意
行內好多trust fund baby, 佢哋都係打風流工既心態,但佢哋多數有哂networking, 啲deal自己搵上門,或者一兩個電話已經搞掂。無networking 又唔夠hungry既好難入team,唔入team無人帶好難做得成deal
我諗起一句「坐這山,望那山,一事無成」
搵行你真係有興趣嘅慢慢develop落去好過啦
IT係overemployed 再加埋好景左咁多年而家係有d水尾feel
你肯唔肯定而家轉行夠d後生競爭到先
一次機會?
40幾50歲阿姐唔識英文,大統華果D請唔請?
40 50歲入去先有優勢
佢估你唔係騎牛搵馬
好奇佢地physio / vet咁易入咩
想問下大多數人係去到租住airbnb搵工,搵到再搬近公司
定係唔好搞咁多,直接長租先算?
如果唔介意再讀書,但又唔係個d要讀好耐/好難入既系
其實加拿大邊d工有前景
True
400 series Highway?
G2 can drive on 400 series Highway
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞