[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (137)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
留名,今個星期去日本
想入 ZX707
原來手機都推到?等我搵日用我部LG v60去測試下先
一堆人話枱機先得 , 一堆教徒死都話佢地啲野得,而我就覺得電話都推到靚聲攞講真丫, 成日間唔中都有人問呢款耳機夾咩機好, 自己用開咩聽開咩又唔交代一聲, 問心錄音質素差嘅file用電話同靚dap、難推與否 分別有幾大? 咁樣問得野嘅不外乎三類人, 一就係入手左但懶得逐部dap去試, 二就係咩都未入手就咁係度問左收集意見先, 三就係本身知呢款野咩料嘅定期引戰黨;另外不論係自己試完啱聲都上黎問人睇下改唔改變到自己聽感又好定一無所知自己洗錢都要人地替佢做選擇嘅都好, 我自己會答z1r手機直推已經不錯, 睇嘅人要點解讀我嘅回答係佢地嘅事; 另外樓上有師兄建議用新金夾, 我覺得係冇問題, 但唔知道點解淨食負皮
我直接sony store買707 miku版未計稅都係90000yen 依家bic cam已經無曬優勢
Z1r咁多年睇得多都話難推,所以先抗拒,一定要枱機或者索六萬,但我睇真的隻野先40阻抗,科學d睇我心諗有冇咁難搞呀......
其實有啲大耳牛用dap推都唔錯

例如yamaha隻yh5000se, 不過實有人唔信
真呀
yamaha呢隻太易推
臺機應該唔算好易夾, 至少我係dmag到試佢地set cayin夾hifiman, 我覺得係難聽嘅

加上staff都同我講用dap會更好聲
interesting
我有帶notebook 去做source, notebook 直推出黎嘅聲仲正常過夾cayin好多

夾cayin+hifiman dac會覺得啲音場好似好大咁但人聲同樂器聲都勁緊, 鼓聲實到冇回彈咁, 整體都係勁怪

都唔難理解點解試聽活動之後有人話夾dcs難聽, 但我更加唔明吹奏cayin嗰啲係咩事
咁adi2 dac 夾到又唔奇wo
最記得話用cayin聽到好激動
BTW, cayin個部野推HD800s都唔太得
可能要換下膽先得
一個極差,一個冇咁差,咁聽到好激動都係正常
利申未試
用DAP直推YAMAHA可以慳返幾皮嘢買AMP買膽先
本身有膽amp

腦放用喇叭仔,mazda或者brimar嘅膽應該夾到
dap我覺得要夾返啲"冇乜力"嘅dap
eg sony
之前係av show試cayin唔知邊部夾hedd覺得冇咩特別, 有機會再試下夾其他耳機先
就係用金磚
夾舊金4.4已經好好聽,夾P6pro用Z1R專用調音亦好好聽,可能都係推唔盡,夾到好聽咪Ok
用過新金試機,覺得人聲凹咗入去咁,唔知上枱會否好啲
我嗰陣係用zx300同ak120黎試
ak120暫時係覺得最夾嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞