[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (137)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
靈敏度
118 dB (1 kHz / 1 Vrms)

阻抗
18Ω

Ching 聽力受損係不可逆轉既 人地音響佬乜都話推得唔靚 佢賺多左部amp錢 你信左佢就慘
都唔係好明點解有人用m17/220max仲要加隻dac
M17/220max點加隻dac?
你反問返佢 推得靚 即係部機要開幾多成聲 出到幾多分貝?功率要溢出幾多? 點定返黎? 定係又係班友的[經驗]實測得出

功率 電壓 阻抗 比佢地開鋪頭個班講到虛無縹緲咁
目的咪又係水你買多部amp
d人話要落amp 落完d聲好左 出左 立體左。
係因為佢地係弱聽 , 唔夠大聲 佢地根本分唔清d聲

你搵個聽力正常無玩開既人 去聽下班[專家]平時聽開既音量 聽個5分鐘就夠 一定屌鳩你開咁大聲根本痴撚線
Line out再加
你講緊amp ? 我心諗原本有dac 仲加dac 咁部機仲有咩用
其實講緊咩,amp同dac分清楚先啦
其實我都唔知佢講咩 我見佢m17可以加dac 咁有趣咪問下囉
落amp好左、出左、立體左
直觀解釋:唔係單純開大聲….有一定可能係拒調左EQ

再貼一下人耳既等響曲線(耳仔靈敏度)

睇得出人耳對500-10khz既靈敏度較高
而100hz以下、10khz以上比較低
即係理論上100hz以下、10khz以上既聲如果發出同500-10khz一樣既響度,你人耳聽到既係10khz以上、100hz以下既聲係比較細。

即係喺人耳既角度,你低頻同高頻發出係要比較響,先可以聽到同中頻一樣既響度。可以簡述為「出左」。

耳機睇規格黎講,唔一定需要amp黎驅動
聽感上黎講amp可以帶黎改變
咁需唔需要amp?耳機唔一定需要,dap似呃錢

喇叭既話非常之需要amp。出唔到聲架
補充:靜電、平版headphone需要amp
你講喇叭又做乜事
正常的對話大約是60分貝,鬧鐘聲大約在80分貝,

柔和的耳語聲音約為20~30 分貝,手錶聲約為20分貝,

在舉一個極端的例子,槍枝發射子彈時大約在150分貝,

因為太大聲且離耳邊很近,所以打靶時都會給你帶隔音耳罩,

要唔要amp 計下咪得
你要出到幾多分貝 部機最高幾多分貝 正常聽力係要幾多分貝
dBSPL=dB(1mW)+ 10*Log(P)
無人話amp無用wor 你明唔明咩叫合理選擇
未講左驅動上黎講唔一定需要amp囉

係話拒調左EQ先令到把聲出左
我都無話
就係比個合理選擇你
dBSPL=dB(1mW)+ 10*Log(P)

要唔要amp唔係咁樣計…..
係P=10^((B-A)/10),你要計輸出功率有幾db呀嘛….
計隻耳機插唔同機最高可以出幾高分貝
你b-a係計緊乜
iphone 跟機都唔錯,係唔support hires。其實唔換都ok
可以跟post 頭個d試下
咁你要計P(聲壓對應功率)就夠la….
需要達到最大聲壓係B,靈敏度係A

點樣我計完P仲要代入你既公式計部機最高db?
我知個聲壓對應功率就可以睇要唔要amp la
計返隻人耳煲夠未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞