[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (137)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
有冇師兄比較過白西瓜同XE6
有冇巴打有試過N7
係咪真係好好聽
佢個1 bit dac 即係點
即係強制all to dsd咁播?
睇你聽咩歌
部機唔係雜食 ACG唔好諗
流行曲都唔係首首好聽
同埋夾動圈機會比較好
出邊吹奏大陸牌子咁多年最終只入過隻QDC一單(藍色嗰隻)
平心而論佢算唔錯既一單,造工都幾好
但係冇做減價既話都幾貴下
新手咩都唔識第一隻機跟佢盲G咗blessing 2 真係唔知原來係大陸嘢
拎畀幾個FD試 大家都一致覺得: 咁撚難聽嘅
啲聲好拆 明明已經戴好咗 但聽落就似未戴實咁
有人叫咩中性、人聲好前 我真係唔識欣賞
純粹個人意見無意冒犯愛好者

之後買咗6XX同IE600 即刻對 "HIFI" 改觀返
依家見到咩neutral、性價比chifi都會打冷震

玩咗一年 開始入坑 對呢個hobby係幾有興趣嘅
希望可以揾多啲錢 咩都玩吓啦 很窮
咁撚難聽嘅
除咗耳膠之外,所有嘢都應該試咗先
條友d耳機ranking得淡笑
主要都係佢做兩隻耳機d frequency response 既圖
Btw blessing2係2千蚊價位我覺得唔算係差

坦白講個樣係幾靚仔嘅

慢慢嚟,唔洗急
HD600我都用咗3-4年先買HD700, 再過多3年先買HD800s
水月雨不意外
坦白講水月娘個樣係幾靚嘅
而家啲耳機仲煲唔煲過先用定直接正常當邊聽邊煲?
直接用平時聽開既歌邊聽邊煲就OK 記得唔好開太大聲
平時聽歌燈當煲機就得
如果唔係聽緊歌時煲機,可以比聽歌較少10格音量
其實煲唔係必須 最多都係圈要煲,其他單元煲嚟無意思
好多時都係心理效果作祟
咁公道講blessing 2真係接近中性嘅 係人聲真係薄咗啲 同埋bass相比enjoy音樂嘅調音嚟講的確算少 利伸個人覺得隻耳機不錯
咁IE600當然有料喇 以U-shaped調音嘅耳機嚟整體很不錯 不過佢同900啲人聲都有浸金屬味 又要換線搞搞佢
Neutral可以聽下ER4SR,pp8s
想問我支Zorloo ztella啱啱好用左三個月 但係一郁佢就有沙聲係咪正常
利申每次聽完都有入耳機盒
想問問 日本 買 Sony 部 707 有無伏 我見5000都唔駛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞