[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (137)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
夠位放部台機
501同502唔係唔好聲 但真係做法幾有趣個殼大d 整多個xlr4收多皮幾2皮 仲要xlr4 其實只係底板插多條線同座就得
就係人人唔同要求 我咪提出有人玩唔到耳牛
下下覺得人地以己度人 以偏概全會唔會唔係咁好
我冇話你錯喎師兄

以己度人呢句係同樓上嗰位講嘅,令你誤會真係唔好意思
其實我係攞你嚟做例子,講出以己度人唔係咁好
唔知我係唔係你所係講個位樓上 如果我上面留言有咩表達唔好 咁我講聲sorry先

不過發表個人意見同想法算唔算以己度人,本身個人意見就係好大程度企係自己既立場出發。

就係因為人無可能企係每個人既立場睇加上個個人有唔同意見同背景咁先有發表意見同討論既價值 但前提係互相尊重

有人可以追求方便 同時有人追求聲行先 咁咪討論囉 無話邊個啱邊個錯 可以唔認同對方 但唔應該認定對方一定錯
點玩法都唔會有絕對嘅對錯,始終呢啲嘢都冇得量化,人人睇法都有出入

而家解釋返上面你嗰個 po 先,首先一開始你話 "唔明點解會出 m17 dx300max 係咩玩法"

咁我就回你話係地方問題,唔係個個有位

以聲行先嚟講你係啱嘅,但係呢個世界又係唔係人人都以聲行先?

你之所以唔明點解啲廠會出呢種機,就係你用自己把尺去度全世界嘅人,而廠商嘅諗法就係開法樣產品去迎合唔同嘅人

所以我先話以己度人(包括度埋廠商)會唔會唔係咁好

我講呢句點睇都好客氣,而且只係一句問句,如果有唔同意見嘅話,大家係可以繼續討論落去嘅
所以我咪講我表達得唔好 "唔明點解會出 m17 dx300max 係咩玩法" 只係引言 重點想講佢部野出街又唔方便 係屋企又比唔上大機 兩頭唔到岸 咁不如真係出返部索六萬咁可移動式

假設要解決出到街又可以係屋企用 咁廠不如分體式咁做 dap 再加部行電池既可移動式amp 好似sp1000+amp 但部amp可以做大部d 半台機size
sp1000 + amp 其實幾好,我都鍾意呢種玩法

我睇 headfi 都有鬼佬話鍾意 m17 呢種機,佢話佢可以去廚房飲住咖啡聽又得,拎去花園聽又得

只可以話人人要求唔同啦

講真如果冇人買嘅話,市場會自然淘汰,我見 ak 部嘢都出第二代,可能香港唔啱玩,但係外國好受落呢
咁早好多年索六萬做到類似既野 只係可能鬼佬黎講無咩人真係會拎6皮野出黎買 而家有幾部平咁多既代替品咁咪受落

不過鬼佬既口味、水平同玩法同亞洲地方有d差異 見佢地成日玩平chi fi 跟住又中下伏又買另一隻 無限輪迴此終玩音響本身好多時都係要靠試野黎提升自己經驗同水平 但鬼佬想搵野試都幾難 又無理由走去幾皮野去盲狙 可能多數都係睇下forum 同youtube d人點講
先唔講聲,不過 transportable 機種的確有佢嘅存在價值

如果冇人買,廠就自然唔會再出

至於你話口味,水平,我就唔會評論喇,始終人人想要嘅嘢都唔一樣,同埋吓吓拎索六萬出嚟講係冇咩意思,就算鍾意,欣賞索六萬隻聲都未必人人會拎六萬出嚟買部 transportable,唔買嗰啲唔代表佢哋唔鍾意,唔識欣賞索六萬,唔買嘅原因可以係佢哋冇錢或者覺得唔值
Transportable 黎講 lotoo 部新機好似有d睇頭 希望出到黎有料到同可以迫到其他廠要做野 近年d廠係dap 黎講好似無咩大突破
size 問題啩,始終有啲物理極限好難解決,尤其係 amp 嗰部分
攞去整好d,唔好自己搞
schiit, zen dac, jds lab 都好細部
上面講咗唔重複了
日馬買的 唔知send去搞會唔會好煩
要問下amazon先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞