良心AA 您問我答 49

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
同問 真係大件夾抵食
唔想住個區 但見到個價 無得唔服
其實你內心已經有答案
內心唔想住就唔好勉強
如果唔係你住入去每日都會只係唔想
傾計咁講 唔係我話到事
但錢要照出
大家投資股票strategy都唔同,我係古典價值投資,我唔係睇啲香港垃圾news,睇macro

近排market睇到google好死,事實係咪真係咁?I don’t think so
有咩難言之隱
老虎出錢多過自己
咁你問下佢有咩心水
佢鍾意康城? 定外家住將軍澳坑口?
距離 大細 新舊 價錢

要就價就唔到你樣樣完美架啦
揀康城都係鍾意住新住大唔介意住遠
有咩好傾
佢鍾意康城 個區夠young 私樓群
我想跑步區捱幾年配套齊 就套現換樓
但現階段 同一價錢跑康城買大跑步區 百幾 二百呎
捱到你退休都未必有配套
依家仲諗住買啟德貪佢末端起青年宿舍咩
#haha#do#h古典投資者你都係自己google下tbill rate代表緊咩啦。
市場已經唔係講緊會唔會減息,係幾時減,2023肯減未。
教精埋你黎緊年中因為基數效應,inflation會大插,年尾無左基數效應有機反彈返。
康城頭三期定新個d, 兩個世界黎喎
想問通常壓價壓到幾多%
頭3 同新個啲 價錢兩個世界
但住落呢?
新樓同長實十年樓,個分別緊係大架啦
想請教埋係咪買樓要買新地
定係2023年邊間發展商都無咩所謂
一二期大件抵住,但長實野多問題,自己衡量值唔值

三期都係長實,管理上會相對一二期好小小

如果預算多小小,睇四期晉海會好D,始終新鴻基出品
個人覺得性價比最高

5期Malibu 會記貨,地鐵上蓋,出入方便,價錢最硬
但康城嘅會記貨普遍都有個問題,就係唔足秤,實用率唔高

LP6 南豐野,價平,但質素同價錢成正比,想買海景貨最入場,短時間內無乜野,但十年後多野要整係可以預視到

7期 Montara 會記,多樓景,但有唔少仲係未住過放賣

8期 STS 未過SSD
Fomc話左2023唔會減,係市場自己覺得會減

T bill rate 好多valuation model都用到,點會唔知

講返港樓,短期睇會小跌,2024會慢慢上升
靜靜地贏唔得咩,過完年大家開始gel 頭,港股就開始跌, 而家跌左千5 點啦

韜光養晦啊ching , 唔好燈死埋美股得唔得
過2個月完死約
想搵新西租盤 樓主幫唔幫到手/有冇朋友幫手
跑步區要捱幾多年先配套齊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞