良心AA 您問我答 49

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
啱單身男士請女仔上屋企坐
咁講,賣新樓嘅資金回籠對地產商係好重要嘅現金流,舊年市差賣少左好多新樓,對地產商嘅資金壓力都唔細。

買家見市好就衝住入,成交量幾日就可以逆轉,但地產商唔得,佢一要考慮cash flow,二要考慮依家同銀行借錢利息高,計過條數profit margin唔高,出價自然差/唔投地。

你可以想像黎緊一年市況好新樓銷情好,地產商收番資金+美國減息降低cost of borrowings,佢地投地嘅價就會靚番;同一時間呢2年投地同起樓速度慢左,幾年後又會造成供應量下降,推高樓價,呢個就係real estate cycle。
啟德簡約房屋事件,搞到發展商驚重演安峯?

如果個市真係咁樂觀,發展商一定會搵錢投地
發展商想資金回籠直接學誠哥劈兩成就得,仲有好多其他發債渠道
到時就有dry powder 買地

點解佢哋唔投地有好多因素,最主要就係佢哋唔睇好後市,唔肯定仲可以炒到萬八二萬一尺
又講美國減息
樓主點睇高我差唔多十層嘅同單位
遲我十個月賣,但平我三球走貨?
你賣得早好叻叻
我on9左 明明一定只會升
早知等通關
而家我見個個東鐵一箱箱咁運$落嚟
好後悔 早知封盤
唔止康城,成個將軍澳都冇運行。。。
邊到有過億?
10NE-B/C869

明就明

至於有房委會,正常唔會叫住客包,但如果入面有居者置其居嗰班,就好麻煩⋯⋯
條路連斜波,因為如果再俾街車行,就會引起如此問題

所以就係咁封哂
都係嗰句,入去做住戶,搵下會議紀錄
神走位
但澳景路個位好尷尬
又出唔到去
正常人呢個價錢抽唔到藍田,先考慮將軍澳啦,唔通真係因為愛咩
樓主點睇現崇山
我都有諗過,但貴同多大陸人
將軍澳真係好慘 成日比人嫌
而家係升返去2020年第一波疫情價,之前跌到2017價錢。應該未衝得上2021年高位。
內部轉讓。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞