良心AA 您問我答 49

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
新一代根本都唔覺將軍澳係新界 同市區盤無異 除左交通差少少
幾多歲為之新一代
識好多30歲以下上車人士買TKO 雖然唔知佢哋覺得遠唔遠
現崇山是發水樓的代表,宜家用實呎計就無問題,會所仲算幾大。而且開則靚,廳大房大,但向龍翔道中低層真係好難頂,又嘈又多塵。向內園就呎價貴,管理好,管理費包24小時健身室。
現崇山最差交通,2個站中間,所以低水
將軍澳一線去港島東
又唔想行斜路
社區又新少少

同價我一定揀將軍澳
黃大仙站出行過去唔駛5分鐘wo
咁都叫交通唔方便?

呎價低水係向龍翔道果邊,內園526呎個價仲硬過龍翔道果邊567呎。
美國佬講明未加完息
之前班人又話見到終點
樓市又gogogo
依家睇返真係得啖笑
唔講我以為班友做緊聯儲局
香港都冇跟加,你繼續等。香港水太多,個個爭住做定期。
係水太多金管局就唔駛接錢啦
咁香港係咪可以超脫環球經濟呀 ching
波叔講明月底預算案 成千億赤字呀
佢低水係因為佢身處既地區

但即使係啟德都會有簡約公屋,現崇係現有公屋附近又唔算得係乜了
行去鑽石山站都係 5 分鐘既事(兩個站相隔得好近)

用定期既錢可以抗衡環球投資者沽港元
乜9低水
講到平過本身價值咁
黃大仙呢啲 19地方,有乜好住
grand yoho / 海之戀又高水定低水
Prime rate係銀行商業決定,加黎無著數咪唔加
價錢反映啦。
最大影響應該係同價將軍澳站盤同新啲嘅康城盤。
寶琳坑口嗰啲比較舊同平嘅盤應該唔會係Kolo嘅潛在買家。
龍翔道嗰邊應該嘈到hi hi 喎
加息仲會加幾耐,冇水晶球唔知。不過可以參考下聯儲局啲人以往講過啲咩同結果係點。去年3月至12月加左7次息。

2022年3月14日 ( 聯儲局加息 1/4厘,聯邦基金利率為 0.25% 至 0.50%。)

2022年1月26日 ( 聯儲局維持利率不變,聯邦基金利率 0% 至 0.25%,但公開市場委員會決定在3月初停止買債計劃,並認為不久之後適宜加息。)

2021年12月15日 ( 聯儲局維持利率不變,聯邦基金利率 0% 至 0.25%,但宣布2022年1月份起,將每月減少買債規模倍增至 300億美元,並預期會提早至明年3月結束買債。另外,聯儲局政策官員又預計,明年有機會加息 3次。)

2021年11月3日 ( 聯儲局維持利率不變,聯邦基金利率 0% 至 0.25%,但宣布11月份起,每月債券購買規模減少150億美元,其中包括100億美元國庫債券及50億美元按揭抵押證券。按正常的情況下,量寬將到2022年6月底結束。)
Koko話加推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞