良心AA 您問我答 49

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
樓主真係良心同業,呢啲寶貴心得大佬都未必肯教。。。
感動。。。。
唔好講到話教,只係當交流下
可能我嘅做法係錯都唔定

現實地講,大家做呢行都係想搵錢,而對我地黎講時間正正就係金錢
只係希望盡可能更有效率地運用時間
點樣可以將時間價值最大化,有時就係要取捨
我唔知幫你個Agent Service俾得好唔好啦
留返幾多俾個Agent,其實係你話事
緊係唔好講
咁又係,睇得透,我做左肆縮啦
地點未必岩洗Wo
請問有冇大埔區成交呢?🙏🙏
KoKo 簡樓攻略

簡單講,今次價單明顯係屈價錢,屋苑本身已經存在一定缺點,定位有小小雞肋,甚至係佢今次放出黎嘅單位,好多都係麻麻地,甚至俾著我係買家,呢口價我都未必會考慮

睇呢張高空圖會較清楚

先講一房
今次價單得6座J K 兩柱
首先第一樣,呢個方向全部向山,如果你簡呢邊,太低層有可能會出現近望山嘅壓逼感,採光亦可能會爭小小

兩柱之間真係要簡,我會先簡J,後簡K
K一黎響邊位,較容易受到旁邊7座E影響
相對上J個視野會較K闊
二黎K開門會對正消防門,相信風水嘅朋友可能會無咁中意

兩房分為開廚同梗廚
6座D我係俾我抽中,我都未必想要,會同koko一期對到正一正
6座C 都係低層側望內園,小心西斜,個人感覺一般
6座E 高層有機會會幾開揚,但向北,間屋採光有機會爭小小,列為次選
首選6座H ,向東南,高層個景應該會幾開揚幾正

梗廚方面得兩柱G同F
我會首選G,之後先F
除左頭先講嘅座向採光之外
F大20呎,但果20呎係大得唔實用,多左響個睡房走廊位

但你要俾錢買埋果一份
同埋F仲要有風水大忌,入屋開門即見廚房

當然呢個只係我個人睇法
可能大家諗法會有唔同,只供參考

如果有興趣入飛,又睇得起小弟,歡迎搵我幫手
上年突然暴跌係多人好多有家庭既人移民要放盤,導致人踩人加恐慌性連鎖效應有部分業主要錢唔要貨
朋友做開e-commerce 落ads compagin話今年同期keyword “移民禮物“既search volume得番上年同期3分一都無,再加上上年年尾已靜左咁奈,要買既始終要買
有朋友飛左照放盤,啲agent都知
但佢都一蚊唔減
移民唔代表要平賣
因為得投資樓先要交CGT
自住唔使交,或按年期交極少,所以佢唔急賣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞