良心AA 您問我答 49

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
睇佢個 budget 都係望得1年得1年啦
開門對窗呢
人地話都唔係好事
仲有人話超平穩賺 居然係未必會考慮
對窗都唔得 廚房又唔得 咁香港冇咩樓係岩風水
風水再勁,d朝代都係要更替

講好未自己開心下,唔好既就唔好咁上心
樓主都係AA姐

佢話賺硬 未仲傻仔到時比人bin屍又盛
九龍站過氣了

要買就買天晋。。。世一。。。
咩啊... 有啲大單位咪有個玄關擋一擋囉
你都可以整個屏風。
邊個話開門見飯檯梳發牆唔得 第一次聽
佢有啲亂咁講
佢根本唔識風水喺度亂up
大門最好有個玄關,但香港樓好難啦
不過大門對廚房相對易搞,長關廚房門就得
大門直沖窗仲難搞

自己住過幾款則,試過住過鑽石廳,果幾年因為工人姐姐唔掂,長輩身體唔好,不停同老婆嘈。之後搬咗間方正啲,就搵到個好工人,屋企就無咁煩。但果間就大門直沖窗,結果次次年頭股票贏年尾倒輸。

以上係個人非科學經驗,可能係我個人閪黑。但我讀大學有科研究中國古代建築,個教授都有講點解啲四合院咁起,點解唔可以直沖廚房。

九up咁耐,結論係搵樓要選開則四正,唔好三尖八角,有個玄關係加分位。外面景色要開揚,全世界得香港啲豪宅先會係山頂或半山,我估係香港啲樓最少都廿層,要上到山頂先有開揚境。有錢佬選山頂南區係有原因。
果時十一期個價好似貴過同區當時二手都賣得出
對窗易搞好多,加個窗簾咪得
鑽石廳未必差,但廚房唔可以鑽石
利申住左n年鑽石廳,touch wood一家都順風順水
純粹好奇,想問下開門見到防煙門有咩風水問題😂
風水我覺得係可以好多項目加分同減分,即係鑽石廳可能減1分,但外面食正西南水加8分。

樓主話大門對廚房係風水大忌,咁樣我就覺得單一左啲。所以先話大門都好多風水野,唔好因為某一個原因就話唔選呢個單位,好多其他因素。
入飛如果碌卡出本票
派到4位號數碼 是咪即時就信用卡退返錢比我?
有D貨個質素真係我自己睇到,當我自己係用家都未必頂得順
平過同期malibu小小
門直對門,有D人覺得會衝
利申 呢方面我都唔係專家,有D我都只係聽返黎
當然,我唔會單純只係因為一個原因就直接判果個單位死刑,如果係咁好多單位直頭睇都唔洗睇
間間野都一定有D野挑剔,只係有D野響比較情況下,我會覺得好少少,所以同大家分享下意見
唔係,要等一段時間
以你經驗 一段時間可以係幾耐
個AA係咁話好快好快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞