天氣潮濕 有咩牌子既抽濕機好用

609 回覆
11 Like 41 Dislike
nanoe乜乜只係marketing 名詞包裝下,等人覺得好勁
草津邊度製造?
㩒rinse+過多次水會乾淨啲
點樣慳水慳過龍
說明書寫全日本製
買左三菱 28L
希望真係聽日就送到貨
LG硬件野其實好出名
好似 LG OLED , 雙迴轉變頻(抽濕機/雪櫃) , 直驅式變頻摩打(洗衣機)
佢既變頻技術的確又靜又慳電

係佢以前做手機整臭哂個名,手機果part垃圾到已經收埋皮

而家2大韓仔牌子都唔知佢地係咪暗啞底傾好
三叔就主攻手機同電競
LG就主攻家電
話時話我用緊PAN洗衣機都唔多滿意佢個settings
佢default mode洗成個半鐘
但我平時揸車出入又番office,d衫褲都唔會污糟得去邊,汗都係少少
我唔想佢洗咁耐驚令到d衫好快洗殘
但佢個快洗又得15分鐘又好似唔係好夠
結果我而家次次洗衫都係行2次快洗
成件事好反智
開利啦 抽到個body都乾身好多gym都唔使點做
要刨下各牌快洗幾分鐘
lg 有15,30,39
好少見佢水位浸過對門 2/3 好低水位
以前用bosch再轉lg, 相比下感覺lg算用得多水
手挽設計 唔使突登烏低身抽
開利邊隻型號
我都用緊P記,
最緊要MIJ,
仲有銀離子過濾網,
用黎係房乾衫唔會有up 味。
想請教下大家關於開利抽濕機用法

我睇佢本說明書, 話濕度高果時, 濕度設定要set高d, 濕度低就要set低d
(說明書第10頁第3, 4點 http://www.century-carrier.com/uploads/file/2021-02-10-17-21-58-579.pdf

我set左去60%, 部機係抽到去60%定係60%*(35%~85%)?

如果我想個環境keep住係60%, 應該要將部機set做60%定80%好d
LG個水箱設計係良心設計黎
自從佢有左之後d日本仔終於都醒覺肯比番個手挽人
不過暫時得日本最新版先有

d仆街大公司間間都咁濕9
無一間行第1步就間間都鬥hea屌佢老味
開做都係得一兩隻 只係SIZE唔同 我買打橫個隻, 有款好似直身
單手秒抽起,又唔容易濺啲水出黎
我以為係我唔識用, 我都覺得佢用好少水唔知清得乾唔乾淨
抽濕機都好少聽人用到壞(會壞好多都係d人習慣一用完即刻抆電制)
但我都認同PAN記普遍QC同售後係好
但又唔係間間日本牌子都好
大金 QC同售後好垃圾

我幾年前買左大金當時最貴最頂級果部家用冷氣(岩岩香港出全港第1部R32果部)
仲係直接係佢地專門店買唔係出面d細鋪,裝機都係佢地大金師傅
屌佢老尾用一個月已經有聲
call售後整左幾次都整唔好
之後我問個經理佢話同一個型號都有其他客人反映有一樣問題
最後一次佢直接同我換部新機話已經係公司試左無問題
結果我用左一年過左保養又黎料
我再google下台灣果邊有人研究到係大金cut cost有d位無做好減震
其實只要係果d位加番塊減震墊已經可以完美解決
最後我其實只係用幾十蚊就解決左個問題(大金班師傅上左黎7~8次都搞唔好)
佢地大公司隨時成本比多幾蚊就解決到
但竟然做左咁多年冷氣都可以咁仆街
仲要個隔塵網又軟,次次洗完都好難一take順利插番入去
香港pan真係垃圾嚟, 想睇多啲filter spec都要搵台灣網睇
睇左台灣pana
香港型號比人撚狗
係咪驚比人偷技術
btw 香港pan 係愛國店黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞