天氣潮濕 有咩牌子既抽濕機好用

609 回覆
11 Like 41 Dislike
你係部機入面出左事, 要洗機/清走水pipe
你吹出既風有味代表機入面有residue
所以一吹就直接張佢既味都吹埋俾你
Nanoe 係對機外既野
如果你機內出事, 我諗佢既作用幾大都好, 都一樣會有味

對上一次搵人洗機係幾時? 有冇搵人檢查過?
裝左1年都冇就要洗?
冷氣唔係吸返室內空氣再吹出黎架咩?
咁naneo x 都幫唔到忙
講多一句
我自己部機都係咁, 都係2022 買, 之後有味
我早幾日去check, 因為有日開左機突然部機噴水
點知發現去水管 去唔到水
我自己係屋入面搵條細小小既水候連入條去水管
之後用口係咁吹, 吹到佢通為止
係出面氣管到發現吹左入面既毛茵同白色既slime 出去
之後我再用vinegar 沖一沖條管
之後就咩味都冇哂
幾耐洗一之唔係就咁講你買左幾耐
仲有環境因素
好似, 你幾耐洗filter一次?
你屋企本身係唔係比較濕?
你部機一日開幾耐?
你屋企本身多唔多dust
其實所有野都有關

基本上差不多一年一次係基本
如果heavy use 環境同保養功能又做唔好
真係會有你既情況出現

其實真係同nanoe 唔nanoe 關係唔太大
因為機入面先最易會有細菌, 因為機入面長期都濕既
加上香港垃圾天氣影響, 有residue 真係好正常
就算你nanoe 同你搞掂左出面9成既菌, 你一冇開機同埋本身空氣自帶既residue 都會入到去

如果可以令到成個環境100% 冇哂菌, 我估全世界既hospital 都換佢啦, 都唔會係消費者level 既product

btw 就算唔搵人洗, 自己搵野嘖同留意下入面有冇發毛真係好重要
係吸返室內空氣
但nanoe 唔係部機入面冷氣既feature, 係佢出風果陣加上你既冷氣既feature.

佢唔係成部機都nanoe, 係你部機出風同時有個device 會嘖nanoe 既粒子

就算你開機, 佢都唔會可以1秒殺哂所有野, 何況你空氣入面既residue 根本冇可能完全清哂

你唔開冷氣果陣, 冇左nanoe, residue 既level 又會高返, 所以唔係萬能

如果可以咁勁既話, 野食係唔係張期放係nanoe 既冷氣前就唔會發毛?

我睇過係好乾淨下,去水都冇問題
岩岩google 左你既情況

似係因為咁,你可能要keep 住冷氣mode
之前睇過,但呢份野係2018
當時技術同而家差好遠
nanoeX只不過每秒放出既量更大
核心技術原理都無變過
理論上每秒放出既量更大副作用同樣更大
你睇完都仲覺得應該買呢類產品咁就祝你好運
negative ion 既study 其實一路都有,但最concern 既係ozone emissions

美國California 既 CARB 唔會俾emission 高過50 既product 賣出市面nanoe 好多product 都過到

而0-50 ppb 係冇health hazard
我買之前google 過nanoe air purifier係 1.7ppb
不過你concern 既話就唔好買所有既ionizer
無知問,開變頻冷氣 濕度高果陣, 開好凍,定開少少凍 邊種使用習慣會令部機易變臭?
用完無轉返fan mode run返陣係咪關鍵?
dry mode first, cold mode after

fan mode is useless

濕度低左你個人會發現冇咁熱,之後再開cool mode都唔洗太大就好舒服

同埋濕度低左代表毛茵都難生存左
都代表小啲發臭既機會

不過真正答案都係,keep it clean
Dry mode居然無用?!聽左好耐話開完冷氣要開fan mode吹返乾

即係清密d個filter? 咁依個易啦
定 定時定候搵野噴佢?
Dry 好岩香港用, 本身就係for 比較humid 既地方同天氣用

如果你本身冇dehumidifier, dry mode 抽走小小空氣入面既水份會令細菌難左生存, 咁樣你屋企同冷氣都冇咁易發毛

Fan mode 基本上冇咩用, 只係當你唔想浪費電既時候想吹吹風時用 (at least 我理解係咁)

你洗filter 果陣可以望下入面有冇發毛, 有冇水trap 左係入面, 有就可能要自己搵野嘖, 同埋都係果句, 一年左右一般都要搵人洗機, 自己留意下入面咩情況決定

請問咁點解我開24度dry, 同24度cooling, 濕度都係75-77%

2個mode其實有咩唔同?
開左幾耐?
Btw 我見humid level 有小左, 但70幾, 你可能要dry mode 耐D
開2個鐘cooling, 75% - 77%
轉1個鐘dry, 一樣75% - 77%
感覺唔到分別,dry 就係定死左最細風唔可以校fan speed
想請問有冇師兄用緊 三菱 呢個型號?

MJ-E100AR-H 18公升

主要抽濕 乾衣,見佢好似有埋少少空氣淨化

每一日都會開6-8個鐘,所以係咪都係三菱好?但見LG個壓縮機保養有10年,好吸引
影都唔見,夏天都過左一半
時間唔夠長 最小開2-3粒鐘你先會feel 到

我個人住呢邊好humid, 我開3粒鐘左右會開始feel 到冇咁濕

Dry mode 係dry 得慢, 佢唔會好似dehumidifier 咁

但開耐小小應該會見到小小既改變
想問屋企500呎係咪買三菱E130就夠做
會唔會好嘈 E160好似好靜但太大
30年前日本機到而家都唔壞, 想換左佢都冇藉口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞