天氣潮濕 有咩牌子既抽濕機好用

609 回覆
11 Like 41 Dislike

水滴呀係咪呀?

你睇我室內依家得22度,如果我開25,佢唔識出凍風

如果佢出凍風,咪會變20度,我覺得唔出凍風冇好似壞
佢以為出凍風去抽濕 唔知你講緊純抽濕
三菱外星科技 永遠唔會壞
唔製冷點抽濕?我開到16度會抽濕,但我好凍
但電器隔幾年就換新唔係仲好咩 幾年既科技都差好遠
唔製冷都可以抽濕?你部機有再熱除濕?
大佬兩樣嘢嚟....你買部抽濕機係咪會當埋冷氣用....
你部冷氣開抽濕mode唔會出凍風?
你...不如下次買冷氣果陣直接問個sales邊個mode有得dry啦,如果想知原理detail就問chatgpt或者直接google啦,我地唔好再喺度洗人哋個post喇....
我部抽濕機出熱風
冷氣dry mode只係輕度冷氣,細風加強抽濕效果
有個副作用係會令室溫下降,室溫低過設定會唔著

除非你部機有再熱除濕,但都差過真正由雪種熱個邊加熱返空氣
除非你部機有再熱除濕,但都差過真正抽濕機由雪種熱個邊加熱返空氣

我呢部有個mode叫抽濕喎,但係佢出細細風凍風嘅,你嗰啲冷氣唔出凍風?
唔好再loop喇大佬,廿個post之前我已經問係咪你個model唔得,係嘅你咪下次買第二個model囉,何必講一堆同呢個post無乜關係嘅嘢係咁loop洗人版...
我有3個牌子都係咁喎
你明唔明冷氣抽濕mode對比抽濕機係咩原理?
其實原理一樣,製冷令水份凝結,抽濕後空氣變凍

但冷氣機散熱係室外,抽濕後空氣唔會被加熱
而抽濕機散熱係會加熱返抽濕後空氣,吹返出來嘅空氣係熱

用冷氣抽濕mode,會令室溫變凍,你要set一個溫度,令到熱能散失大過製冷,keep住室溫唔會低過設定溫度,抽濕先可以持續
唔係熱能散失,掉返轉先啱
我睇返日本pana出個report,香港有單case係部機出煙,部分熔化
Actually係我用緊個部

個最on9係同一個model,佢寫只有部分批次先有得換
我登記左但唔知換唔換到
如果換唔到一定chur盡佢,而家好似擺左個炸彈係屋企
我都係用普通為主
除非晾衫就用乾衣mode
咁驚
倒數十年嘅炸彈

十年機唔知有無得整?
放出去都唔知有無人要…
上頁有講
原來係禁左timer off 再較時間佢就會倒數熄機
中過1次時間掣,過保壞
之後都係三菱算,起碼多人識洗/整/配件消耗品易買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞