排過加拿大Express Entry,解答下大家對EE嘅問題

189 回覆
301 Like 5 Dislike
之前分享過,睇我舊post
點會.
學生真係要計住自己D 錢仲可以燒幾耐
黎生起碼有出之餘一定有入先, 安心好多
學生可以返pt喎依家
讀過就知冇時間返pt 太忙
返學唔使時間? 放學唔使做assignments 唔使溫書?
仲未計如果蒸B 做黎生, 個支出只係租+車+生活費,
蒸A做學生, 一開波就已經硬食一大舊學費兼夾無精力無時間返好長時間工
成個燒錢速度根本係蚊同牛比
有人話尖A唔洗錢咩,都係接住#22繼續講啫,尖A的確係包生仔,咁相對缺點就係要課金
有人話驚燒晒啲燒,我咪話可以返PT幫補
唔洗係到一輪咀講咩蚊同牛比喎,係人都知係兩個path嚟
印度仔識freeride 你
你睇清楚, 係你自己講「有得做學生點都幸福過做黎生嘅」
明明9成人都唔會同意呢個講法
好地地無啦啦讀書點會係享受, 又貴又唔係必要 (真係必要一撚早係香港讀咗, 點會呢兩年突然需要讀)
你話屌個master 就話姐
#22 仲要講明行唔到B嘅話A就2nd best option
根本兩個stream無得比,A有在地經驗人脈,畢業就包PR唔洗驚點搵工或市道差被炒,呢啲都係B無得比
係要講A點點點貴都dunno do what
請問有案底係唔係會影響申請?如果owp因為案底唔批,係唔係唔洗諗EE
申請PR都係要良民證
你都入唔到境……
如果上面四個條件無法同時達到,除咗靠較難嘅LMIA同PNP以外,就係儲加拿大本地工作經驗。加拿大工作經驗除咗會有基本分,仲會產生大量combo分。

工作經驗嘅工種係咪要同畢業學科相關?
無, 但佢唔係份份工都計你, 你要查NOC先知計唔計
16年收難民
讀完書做左一年野都唔夠分 收勁高
Work permit 又到期
要quit 工番香港等
都唔想再提
Post grad work permit 冇得續阿當年
要比佢抽左先可以有implied status 續
而家stream A 包生仔真係好幸運
BC有邊幾間?
你唔揀BCIT就OKAY
你差幾多分,如果你做多一年野夠唔夠分
睇你咩案底
但如果你OWP都拎唔到,多數都88
有無試TRV
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞