排過加拿大Express Entry,解答下大家對EE嘅問題

189 回覆
300 Like 5 Dislike
兩年前491分攞PR, 有50分係LMIA。
而加LMIA個分好似改左,大家check真d,唔同noc好似唔同分
請教下
之前聽人講過僱主推薦/擔保 可以加600 分? 即係點做到?
NOC 00嘅LMIA有200分
但得好少工係NOC 00,全部係高級管理職位
我BC PNP timeline俾大家參考吓
上年6月做嘢
9月中入紙申請BC PNP
11月頭批咗加600分入EE
12月中做CNCC
上個星期有PR portal
今日啱啱好有eCoPR
不過聽講呢到讀書比想像中chur
密集式assignments
如果英文本身普通可能追得辛苦啲
(有得做學生點都幸福過做黎生嘅)
再推
你應該refer緊PNP,每個州都有自己嘅program

一個例子係Ontario Immigrant Nominee Program嘅Foreign Worker stream,條件係要有特定職業嘅job offer

有PNP,就可以喺EE profile加600分,即係必收
巴打
請問果600 分係點申請? 老闆肯寫就得?
因為之前我老闆有問過我要唔要幫手拎pr
快到咁
省提名係由省政府開始
每個省嘅申請條件唔一樣
只要符合嗰個省嘅提名要求
申請完成就可以申請PR
如果申請省提名有得揀用EE
咁申請成功後就會係個EE profile 入面有600分
係Tech 呀
普通software developer
睇返Reddit
新嗰啲普遍都快
反而舊個啲落哂黑洞
係幾唔公平
貫徹加國風格 啲野無路捉
LMIA 唔易拎因為個位好值錢
thank you

我返去check 下先。
pnp 係後備plan, 驚stream B 有咩差錯黎救命
如果你有550+分基本上係秒收(除非IRCC好似 covid期間咁停收fsw/cec)

但我好奇你點樣攞到550咁高分
新申請有6個月承諾
舊嘅反而冇,係幾on9
之前年尾其實再高啲

其實普遍PNP 嘅玩法
就係睇邊個省嘅提名要求適合你
唔係你去到都無咩用
例如BC PNP 其中一個特點
係要計人工
你人工無返咁上下
又唔係特別行業
其實唔洗玩

又例如安省PNP
每次抽都勁高分
想知你點會有550分?係加拿大讀書,仲要master/ doctor?
LMIA有條stream 係for supporting PR, 呢個容易d 批
拎返啲櫃桶底嘅application 做吓都好吖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞