排過加拿大Express Entry,解答下大家對EE嘅問題

189 回覆
301 Like 5 Dislike
印度都有人姓黎
日日做15 16個鐘大有人在
搵D垃圾學校唔難
多D大陸學生既
係愛定係責任
仲有偏遠地區工作計劃
唔知難唔難搞
樓主可唔可以講多啲 OINP /BCPNP tech 個到呀?
睇pin

BCPNP我冇咁熟
有咩省轉pnp 會扣分咁狗
Oinp human capital 我理解就係最後都係睇crs 即係等ee個分跌/考英文/考法文咁?
MPNP
你係Manitoba 以外嘅省做過嘢同讀過書
各減100分
不過唔好同EE 嘅CRS 搞亂
係減MPNP 自己個分
PNP想知
申請OINP Human Capital Priority,你要做嘅嘢係upload EE profile同埋喺profile入面揀返對移居Ontario有興趣,之後要做嘅就係等

安省每隔一段時間會公佈Human Capital Priority Stream嘅targeted occupation NOC,個收分一般會比嗰期crs分低10-15分,你個分夠+NOC中,就會收到Notification of Interest (要入EE profile check)

之後上OINP個網交文件,審批成功就會發出PNP加600分,呢600分會令你喺下一期EE draw被選中,之後再等Invitation to Apply (ITA)就得

https://www.ontario.ca/page/2023-ontario-immigrant-nominee-program-updates

你可以check到2月2日有個針對Human Capital Priority嘅抽籤,分數為476-489。你只要夠分、中occupation同喺EE profile入面揀咗對Ontario有興趣,就會收到NOI
睇pin
有幾多人連IRCC個網都冇睇過,剩係睇網上啲"懶人包"
所以冇錯,都係要等EE分跌,但個分會比嗰期crs分低少少。如果你都係唔夠分,就要靠考試等加分。同埋建議check下以往會收咩occupation多。
BCPNP tech 就係每隔一段時間有專門抽Tech Occupations
通常呢類專門抽某類職業嘅draws 都會比平時低分
所以你係做緊個類職業更容易被抽中
有咩occupations 可以睇下面條link
https://www.welcomebc.ca/Immigrate-to-B-C/About-The-BC-PNP#TechOccupations

其實BC 唔只得Tech
仲有Healthcare, Childcare 同獸醫行業類都會有specific draw
比Tech draw 更低分
行到pnp 你係咩省?
我係安省。行業關係。ee 機會大過省提名。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞