排過加拿大Express Entry,解答下大家對EE嘅問題

189 回覆
300 Like 5 Dislike
16/17 第一水最快走個批唔怪得佢哋,當是一直公佈都係有做一年嘢夠學歷夠英文就有pr。直到pr detail 出先落閘翹起晒。但今次入owp前已經知道晒pr pathway detail, 再中伏嘅真係冇得講。但總有人接收唔得晒資訊,幫手盡提啦,一家大細個d行錯一步真係好大鑊架
係stream a/b 賣大包⋯
d 功課都真係有d chur
如果你好認真做就真係無咩時間再做野
或者你英文底好能力高,d功課,test都係好簡單咁就打多份工都ok
但好多行stream a都已經30+ 40+
學習能力始終都無候生廿幾歲個班咁好
移民咁大決定都唔認真睇清楚,怪得邊個
我咪16畢業拎owp 行ee 個d人囉。坦白講,我又唔覺得自己係苦主嘅,咁如果佢有得放寬比我我當然開心,但無我又無話好強求,揀咗照行ee 就預咗唔易。我最睇唔過眼係d人係咁話ee /pnp 好易,但事實都唔係咁。呢個post 可以比好多人知事實係點都係好事
爸打你咁高分,可唔可以都分享下
排EE既時候都係靠OWP做嘢?有冇extend OWP?
我係落咗地搵到工再申請

https://www.singtao.ca/6166537/2023-02-06/news-%E3%80%90OWP%E8%8B%A6%E4%B8%BB%E6%9C%89%E8%A9%B1%E8%AA%AA%E3%80%91%E5%B0%8D%E6%95%91%E7%94%9F%E8%89%87%E6%96%B0%E6%94%BF%E7%AD%96%E6%84%9F%E5%A4%B1%E6%9C%9B+++%E6%84%9F%E5%89%8D%E8%B7%AF%E8%8C%AB%E8%8C%AB/?variant=zh-hk&appedition=toronto

要睇情況,每個人情況唔同,我諗大部份人都係你呢種心態,始終加拿大冇欠邊個。
近OWP到期,或者入錯省個批會驚d。不過而家過嚟呢批行ee隨時比一年前嚟嘅更難。有彈藥嘅真係行要諗埋stream A 後路
呢個真係好大機會
咁每個人都佢嘅選擇嘅,好似我咁,我可以讀書行stream A但我本身就好憎讀書,咁我咪一心向EE條路行囉,最緊要知自己想點姐。 但好似隔離post話owp同stream B唔係co related 就太講唔通啦,睇野用上帝視角去睇咪離地囉
拎CRS 455 行 CEC 路過
黎緊準備申請citizenship
高汁post
各位加油
真係好有心,同重新認識左EE係點
好詳盡
想問OINP既French-Speaking Skilled Worker stream
點解今年無draw過?
因為2023年先啱啱開始
2022年都淨係抽咗5次french
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞