排過加拿大Express Entry,解答下大家對EE嘅問題

189 回覆
301 Like 5 Dislike
我知丫,佢人工個計分比重最高。而且唔係佢target 嘅工種都唔洗玩。好似我呢啲
所以stream b真係賣大包
根本係送
有得揀返工,我一定返工
而家OWP 開左一條2013-15年畢業既路出黎
但係銜接唔到stream B
2016-17已經有一批中伏,呢批最早行動,最早過去最反共,但係streamB係OWP後遲幾個月先出細節,一路話緊係做一年meet 語文學歷就得,結果加個5年大閘,你連機會都冇。坐晒艇。
睇左篇報道,有2016畢業,反送中被狗摘晒名既,一有OWP即走,結果到左安省想轉PNP都唔得(好似有d省會扣分,扣完即係唔洗諗)
如果有心過加拿大應該引以為戒
雖則話加拿大冇欠香港人,但係加拿大政府有事做野慢亂既程度係可以好驚人
今次移民部又係一例,冇補漏仲繼續擴落去13-15年,尋日唔係記者追問的話,佢都唔會講stream B冇改

所以要去既人,一定要假設加拿大唔會修改漏洞。EE 同PNP兩邊都要計數,以前covid期間d分唔可以完全作準,而家開返晒有機會拉高晒。
揀落腳省要諗清楚,睇曬PNP d 減分限制,行錯一步真係冇得翻轉頭。

雖然困難重重,但係走到都真係建議盡快走,特別後生仔,行遠d,睇多d一定有得著。走之前幾緊帶晒d錢走,有mpf就提晒佢,有樓就賣q左去。落地後再搞小心高額income tax

大家加油
stream b 一年後apply pr係都要等佢批唔批?
多謝樓主

EE 行唔到了
講到咁難,點解每年都有咁多人移到去加拿大?加拿大其實收緊乜人?
我諗10個有9個半都想做黎生多d
遊戲是咁得。
你要有PR就要先有資格留係加拿大工作/讀書。然後申請EE/PNP。

而家加拿大係俾你10年畢業就送3年OWP,然後如果你做一年全職,就可以申請stream B,但其中一個條件係你sumit PR時要5年內畢業。即係話,如果你仲未過加拿大,甚至未有OWP。你2019以前畢業基本上冇得行stream B!所以過去前一定要諗好行EE/PNP,唔係話你去到搵份工做1年就掂。

呢個漏洞已經伏左一班16-17。重要野講多次,未過黎加拿大既,2019年之前畢業,除非行stream A,如果唔係一定要睇EE/PNP!
我頭先上網睇懶人包唔明本身都想上黎問,但巴打已經解答左我
Lm
呢個75分係Covid 期間特例無乜可能再有
Lm
見有人問,講下PNP。

PNP即係省提名計劃,每個省都有自己嘅program同requirement,啲項目都比較瑣碎,所以要睇下自己有興趣邊個省再咪下啲program。最多人申請嘅係BC同Ontario,對應返溫哥華同多倫多。

https://www.ontario.ca/page/ontario-immigrant-nominee-program-oinp
Ontario Immigrant Nominee Program (OINP)

https://www.welcomebc.ca/Immigrate-to-B-C/About-The-BC-PNP
BC Provincial Nominee Program (BC PNP)

申請PNP嘅好處係,有PNP offer會喺EE profile入面加600分,等於必定收到EE invitation。

呢度以OINP為例講下PNP嘅細節。

OINP分為四大類/九個細項:
1. Employer Job Offer (Foreign Worker stream/International Student stream/In-Demand Skills stream)
2. Master/PhD Graduate Stream
3. Entrepreneur Stream
4. Human Capital Priorities/Skilled Trades/French-speaking Skilled Worker Stream

前三者要主動申請,去Ontario PNP Program個網度交個Expression of Interest (EOI)。

https://www.ontario.ca/page/ontario-immigrant-nominee-program-expression-interest-system-streams

第四項係被動申請,你只需要整一個EE profile,並且記得要揀選對移居Ontario有興趣,OINP會定時喺個pool度撈合資格嘅candidate並送出Notification of Interest (NOI),交齊文件就等消息。

Employer Job Offer類,顧名思義,要有加拿大本地嘅Job offer,個Job offer有指定條件,可以自己上官網睇,但最重要嘅係工種要喺佢target invitation入面。

Target invitation期期都唔同,1月31日啱啱出咗期Employer Job Offer: Foreign Worker stream嘅invitation。可以自己check下歷史invitation睇下有咩工種比較popular。

Human Capital Priorities/Skilled Trades/French-speaking Skilled Worker Stream嘅candidates唔需要交EOI,只要佢哋嘅工種中咗嗰期嘅target list,並且有足夠EE分,就會獲得NOI。呢個足夠EE分會比嗰期EE invitation cut off分稍低。

Human Capital Priorities同Skilled Trades主要分別係Skilled Trades主力收特定技工類,收分要求會較低,例如1月13日抽咗一輪Skilled Trades,收分為336-506,而嗰期ee cut-off為507分。

Human Capital Priorities針對NOC 0, 1, 2, 3類工種(即係cover咗大部分工種),收分會較高,例如2月2日抽嘅Human Capital Priorities,收分為476-489,而嗰期ee cut-off為489分。

呢度有French-speaking Skilled Worker Stream,會揀法文CLB7+嘅candidates,但都要工種要求,而個收分都係偏低,例如2022年12月13日抽咗一次,收分為341-490,嗰期ee因技術問題停抽,抽之前個cut-off係491分。

https://www.ontario.ca/page/2023-ontario-immigrant-nominee-program-updates#section-1
可以上呢個網睇下OINP每期針對咩工種俾PNP。

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/immigrate-canada/express-entry/eligibility/find-national-occupation-code.html
上面提到嘅NOC,要留意NOC喺舊年11月update咗,而家叫TEER,其實係一個基於工種嘅分類表,可以搵返自己工種個code。
75分唔會再有,當初75分係CEC-specific,目的係協助因covid封關而滯留當地但owp又就快過期嘅人,所以賣大包咩人都派。

除非嚟多次lockdown,如果唔係冇可能再見到。
EE 520 已上岸路過

連登已經好小呢啲分享post,支持樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞